Την αντίδρασή του στην πρόταση των Αμερικανών εισαγγελέων για επιβολή ποινής κάθειρξης 50 ετών εξέφρασε ο έκπτωτος «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι η πρόταση των αμερικανών εισαγγελέων να τον κλείσουν στη φυλακή έως και 50 χρόνια «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» και τον παρουσιάζει ως έναν «διεφθαρμένο σούπερ-κακοποιό», σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι εισαγγελείς έχουν υποστηρίξει ότι μια ποινή που κυμαίνεται από 40 έως 50 χρόνια είναι απαραίτητη για το -ιστορικών διαστάσεων-έγκλημα του συνιδρυτή της FTX, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 1 εκατομμύριο θύματα και απώλειες άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του στον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν υποστήριξε στον δικαστή που θα καταδικάσει τον Μπάνκμαν-Φριντ στις 28 Μαρτίου ότι επέδειξε «απαράμιλλη απληστία και ύβρη» και παραβίασε τον νόμο με βάση μια «ολέθρια μεγαλομανία που καθοδηγείται από τις αξίες και την αίσθηση ανωτερότητας του ίδιου του κατηγορουμένου».

Το κυβερνητικό αίτημα

Το αίτημα της κυβέρνησης είναι πολύ μικρότερο από τα 100 χρόνια που συνιστώνται στις αμερικανικές κατευθυντήριες γραμμές για την ποινική καταδίκη, αλλά πολύ μεγαλύτερο από τα 6 1/2 χρόνια που πρότειναν οι δικηγόροι του Μπάνκμαν-Φριντ.

Σε απάντησή τους την Τρίτη, οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτήρισαν την αναφορά των εισαγγελέων “ανησυχητική” και υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση «θέλει να λυγίσει» τον 32χρονο.

«Με έκδηλη εχθρικότητα, το υπόμνημα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να στηρίξει το αφήγημα της “απώλειας” και παρουσιάζει τον Σαμ ως έναν διεφθαρμένο σούπερ κακοποιό, του αποδίδει σκοτεινά και μεγαλομανή κίνητρα που δεν ανταποκρίνονται στο παρελθόν του, κάνει προβλέψεις για υποτροπή, ενώ υιοθετεί μια μεσαιωνική άποψη για την τιμωρία, προκειμένου να καταλήξει σε αυτό που ισοδυναμεί με πρόταση καταδίκης σε θάνατο στη φυλακή», έγραψαν οι δικηγόροι του Bankman-Fried, συμπληρώνοντας με νόημα πως «Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη».

Η καταδίκη

Ένα σώμα ενόρκων στο Μανχάταν καταδίκασε τον Bankman-Fried τον Νοέμβριο για επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης μέσω δικτύου και συνωμοσίας.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι κατηύθυνε τη μεταφορά χρημάτων πελατών της FTX στην Alameda Research, ένα συνδεδεμένο αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου, για ριψοκίνδυνες επενδύσεις, πολιτικές δωρεές και ακριβά ακίνητα, προτού και οι δύο εταιρείες καταρρεύσουν και χρεοκοπήσουν το 2022. Πριν από τότε, η FTX είχε αποτιμηθεί σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: