Δύο εννιάχρονα ήταν μεταξύ των 25.000 ανθρώπων που στειρώθηκαν βίαια στην Ιαπωνία βάσει του νόμου της ευγονικής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκάλυψε έκθεση του κοινοβουλίου.

Ο νόμος, που ίσχυε εδώ και 48 χρόνια, ανάγκασε τους ανθρώπους να υποβληθούν σε επεμβάσεις για να τους εμποδίσει να αποκτήσουν παιδιά που θεωρούνταν «κατώτερα».

Πολλοί από αυτούς είχαν σωματικές ή γνωστικές αναπηρίες ή ψυχικές ασθένειες.

Ο νόμος αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα σκοτεινό κεφάλαιο στη μεταπολεμική ανάκαμψη της Ιαπωνίας και καταργήθηκε το 1996.

Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο δημοσίευσε μια πολυαναμενόμενη μελέτη 1.400 σελίδων, βασισμένη σε μια κυβερνητική έρευνα που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020.

Αναγνώρισε ότι περίπου 25.000 άτομα είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις – περισσότερες από 16.000 από τις οποίες έγιναν χωρίς συναίνεση.

Μερικοί άνθρωποι ενημερώθηκαν ότι υποβάλλονταν σε διαδικασίες ρουτίνας, όπως επεμβάσεις σκωληκοειδούς απόφυσης, αποκάλυψε η έκθεση. Οι τοπικές κυβερνήσεις της εποχής είχαν την εξουσία να αναθέσουν αυθαίρετα το χειρουργείο.

Τα δύο εννιάχρονα που στειρώθηκαν ήταν ένα αγόρι και ένα κορίτσι

Τα δύο εννιάχρονα που στειρώθηκαν ήταν ένα αγόρι και ένα κορίτσι, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ένα θύμα 80 ετών, το οποίο αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα 14, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η αναφορά ήταν απόδειξη ότι η κυβέρνηση είχε εξαπατήσει παιδιά.

«Θα ήθελα η πολιτεία να μην τυλίξει το θέμα στο σκοτάδι, αλλά να λάβει στα σοβαρά τα βάσανά μας σύντομα», είπε το θύμα που ήθελε να είναι γνωστό ως Saburo Kita.

Οι επικριτές της έκθεσης λένε ότι δεν εξετάζει γιατί χρειάστηκαν σχεδόν 50 χρόνια για να καταργηθεί ο νόμος, ούτε εξηγεί τον λόγο πίσω από τη δημιουργία του νόμου. Τα ευρύτερα ευρήματα της έκθεσης έχουν προκαλέσει οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας χρήστης του Twitter είπε ότι ήταν βαρετό να ανακαλύπτουμε ότι παιδιά ηλικίας από εννέα ετών στειρώνονται.

Το Τόκιο ζήτησε συγγνώμη το 2019 και συμφώνησε να πληρώσει σε κάθε επιζώντα 3,2 εκατομμύρια γιεν (28.600 δολάρια, 22.100 λίρες).

Ο τότε πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είπε στην επίσημη απολογία ότι ο νόμος για την ευγονική προκάλεσε «μεγάλα βάσανα» στα θύματά του.

Άλλες χώρες που είχαν πολιτικές αναγκαστικής στείρωσης περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Ζήτησαν επίσης συγγνώμη και πλήρωσαν αποζημιώσεις στα θύματα που επέζησαν.

Διαβάστε περισσότερα