Αν βρίσκεστε σε μία από τις 17 αμερικανικές μεσοδυτικές και νοτιοανατολικές πολιτείες σίγουρα ακούτε έναν επίμονο ήχο να προέρχεται από το έδαφος. Πρόκειται για τρισεκατομμύρια τζιτζίκια δύο διαφορετικών γενεών που για πρώτη φορά έπειτα από 200 χρόνια αναδύονται ταυτόχρονα στην επιφάνεια.

Τα τζιτζίκια εμφανίζονται είτε ετησίως, είτε περιοδικά ανά 13 ή 17 χρόνια σύμφωνα με έναν μηχανισμό που παραμένει ακόμα μυστήριο, ωστόσο φέτος έπειτα από δύο αιώνες πρόκειται να συμπέσουν την ίδια περίοδο τζιτζίκια δυο διαφορετικών γενεών.

Συνολικά 17 είναι οι πολιτείες των ΗΠΑ που θα «φιλοξενήσουν» τα έντομα με το χαρακτηριστικό «τραγούδι», με την ανάδυσή τους να έχει ήδη ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να συνεχιστεί ως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Όπως αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα τα περιοδικά τζιτζίκια έχουν ήδη εμφανιστεί σε περιοχές των ΗΠΑ, ανάμεσα σε αυτές τις Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Τζόρτζια, Ιλινόι, Κεντάκι, Μισισίπη, Μιζούρι, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Τενεσί και Βιρτζίνια.

Μάλιστα, για την ακριβέστερη παρατήρηση της διαδικασίας ερευνητές του Πανεπιστημίου Mount St. Joseph στο Σινσινάτι του Οχάιο ανέπτυξαν ειδική εφαρμογή όπου καταγράφεται η παρουσία των τζιτζικιών.

Το Cicada Safari επιτρέπει στον χρήστη να ενημερωθεί για την παρουσία τζιτζικιών, με τους επιστήμονες να καλούν τους κατοίκους να στέλνουν φωτογραφίες και πληροφορίες από θεάσεις των εντόμων στην περιοχή τους. Μόλις οι εικόνες επαληθευτούν από τους ειδικούς, τότε η τοποθεσία όπου εντοπίστηκαν σημειώνεται στο χάρτη.

Ο καθηγητής Τζιν Κρίτσκι που δημιούργησε την εφαρμογή δήλωσε πως έχουν ληφθεί περισσότερες από 40.000 φωτογραφίες μέχρι στιγμής.

Πολλοί από τους κατοίκους περιμένουν με αγωνία να αναδυθούν τα τζιτζίκια με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η εμφάνιση θα είναι αποσπασματική και φυσικά μόνο κάτω από δέντρα, αφού έπειτα από παραμονή 13 ή 17 ετών σκάβουν τη γη, σκαρφαλώνουν στους κορμούς των δέντρων όπου μεταμορφώνονται, ωριμάζουν, ζευγαρώνουν και διανύουν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες της ζωής τους πριν πεθάνουν.

Βέβαια, οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι δασικές εκτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κατοικία των τζιτζικιών έχουν μειωθεί καθώς πολλές έχουν χρησιμοποιηθεί για γεωργικούς σκοπούς ή για την αστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να ελαττώνονται οι περιοχές ωοτοκίας των τζιτζικιών.

Στο Σικάγο, μάλιστα, έχουν εξηγήσει ότι η εμφάνισή τους θα είναι ορατή σε γειτονιές με παλαιότερες κατοικίες, καθώς για τη δημιουργία νέων κατασκευών καταστρέφεται η προνύμφη του τζιτζικιού για την αποκατάσταση της οποίας απαιτείται κύκλος 17 ετών.

Map: msj.edu

Ποτό με γεύση τζιζίκι

Ο αμερικανικός λαός αρπάζει τις ευκαιρίες όταν του δίνονται, επομένως δε θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά και σε αυτή την περίπτωση.

Ακολουθώντας την τάση της εποχής, μία ζυθοποιία έξω από το Σικάγο, η Noon Whistle Brewing, αποφάσισε να δώσει μία διαφορετική γεύση σε ένα από τα ποτά της: Τοποθέτησε τζιτζίκια μέσα σε μπουκάλια με Malört για να γιορτάσει τον ερχομό των εντόμων στην περιοχή.

Το απόσταγμα είναι αρωματισμένο με γλυκάνισο ή αψιθιά και η παραγωγή του από την εταιρία Carl Jeppson ξεκίνησε στο Σικάγο τη δεκαετία του 1930, όταν ο Καρλ Τζέπσον, Σουηδός μετανάστης στις ΗΠΑ απόσταξε για πρώτη φορά το λικέρ κάνοντάς το γνωστό στο Σικάγο. Το ποτό είναι γνωστό για την πικρή του γεύση και έχει περιγραφεί ως «το χειρότερο ποτό που έχει υπάρξει ποτέ».

 

«Όλοι μισούν ήδη το Malört, άρα είναι σαν να λέμε: Ας το κάνουμε ακόμα χειρότερο», είπε χαριτολογώντας ο Τζόι Τζαρντινιέρα, δημιουργικός διευθυντής της ζυθοποιίας και εξήγησε ότι η εκδοχή με τα τζιτζίκια θα είναι διαθέσιμη για δύο ή τρεις εβδομάδες, όσο περίπου ζουν αυτά τα έντομα.

«Είναι παρόμοιο με το σκουλήκι σε ένα μπουκάλι τεκίλα, εκτός από το ότι είναι απολύτως μεσοδυτικό προϊόν», σημείωσε.

Εξήγησε, μάλιστα, πως τα τζιτζίκια συλλέγονται ζωντανά και τοποθετούνται σε καταψύκτη για έναν «σωστό θάνατο», στη συνέχεια ξεπλένονται και απολυμαίνονται σε ένα απόσταγμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη, όπως η βότκα. Τέλος, τα ζωύφια μαγειρεύονται καλά για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων πριν τοποθετηθούν σε ένα μπουκάλι Malört και ξεκινήσει η διαδικασία έγχυσης.

Διαβάστε ακόμη: