Έφυγε από τη ζωή η Σαχίν Λιτλφέδερ (Sacheen Littlefeather), η γυναίκα που έμεινε στην ιστορία των Όσκαρ ως η «Ινδιάνα που αρνήθηκε το βραβείο του Μάρλον Μπράντο» για την ταινία «Νονός».

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Ακαδημία Κινηματογράφου, η Λιτλφίδερ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Σαχίν Λιτλφέδερ: Πέθανε η Ινδιάνα που αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο

Τον Ιούνιο του 2021, η Σαχίν Λιτλφέδερ είχε δώσει την τελευταία της συνέντευξη στον Guardian.

«Είμαι πολύ άρρωστη. Έχω καρκίνο του μαστού σε τελικό στάδιο, που έχει κάνει μετάσταση στο δεξιό μου πνεύμονα. Κάνω χημειοθεραπείες εδώ και καιρό. Ως αποτέλεσμα, η μνήμη μου δεν είναι τόσο καλή, όπως ήταν. Είμαι διαρκώς κουρασμένη και είναι λογικό, αν σκεφτείς πως ο καρκίνος είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης».

Στο tweet του επίσημου λογαριασμού αναφέρεται πως «έφυγε ήσυχα στο σπίτι της στην πόλη Νοβάτο της Βόρειας Καλιφόρνια, έχοντας στο πλευρό της τα αγαπημένα της πρόσωπα».

Όταν η Σαχίν Λιτλφέδερ αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο

Αναφορικά με την πολυσυζητημένη στιγμή που αρνήθηκε να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο και αποφάσισε να βγάλει λόγο ενώπιον όλων, στηρίζοντας τον λαό της, η Sacheen Littlefeather εξηγήσε πως δεν την αγγίζουν όσα έγιναν, αφού πήρε μεγάλη δύναμη από τις εμπειρίες της.

Της αρκεί που έμεινε αυθεντική και είναι έτοιμη να πει το αντίο. «Όταν πάω στον κόσμο των πνευμάτων, θα πάρω όλες αυτές τις ιστορίες μαζί μου. Όμως, όσο είμαι εδώ μπορώ να μοιραστώ μερικές. Θα πάω στον κόσμο των προγόνων μου. Σας λέω αντίο. Κέρδισα το δικαίωμα να είμαι ο εαυτός μου», είχε δηλώσει.

Ως γνωστόν, ο Μάρλον Μπράντο ήταν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θερμός υποστηρικτής των αυτόχθονων της Αμερικής.

Διαμαρτυρόμενος, λοιπόν, για τον τρόπο που παρουσίαζε ο αμερικανικός κινηματογράφος την εικόνα των Ινδιάνων, πλάθοντας μία άσχημη εντύπωση για αυτούς, έστειλε την βραδιά των Όσκαρ τη Σαχίν Λιτλφίδερ στη θέση του. Υπενθυμίζεται πως ο ηθοποιός είχε βραβευτεί για τον ρόλο του Βίτο Κορλεόνε στην ταινία «Νονός» του Φράνσις Κόπολα.

Η Σαχίν είναι ηθοποιός με καταγωγή από τους Ινδιάνους Απάτσι. Δεν βρέθηκε εκεί προκειμένου να παραλάβει το Όσκαρ αντί του Μπράντο, αλλά για να διαβάσει μια επιστολή 15 σελίδων, που είχε γράψει ο ηθοποιός σχετικά με τα δικαιώματα των Ινδιάνων.

Μόλις έφτασε η στιγμή, που ακούστηκε το όνομα του Μάρλον Μπράντο και όλοι περίμεναν να τον δουν να ανεβαίνει στη σκηνή υπό τη γνωστή μουσική υπόκρουση του «Νονού», η Ινδιάνα ανέβηκε τελικά στο βήμα αντ’ αυτού.

Με μία κίνηση του χεριού της αρνήθηκε να παραλάβει από τον Ρότζερ Μουρ το Όσκαρ για λογαριασμό του Μπράντο και εξήγησε το λόγο, που βρισκόταν εκεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Σαχίν Λιτλφέδερ δεν πρόλαβε να διαβάσει τελικά τη διαμαρτυρία του Μάρλον Μπράντο, λόγω πιεσμένου χρόνου.

Ωστόσο, μίλησε για τη θέση που στηρίζει ο γνωστός ηθοποιός και για την άσχημη εικόνα που έχει σχηματιστεί για τους Ινδιάνους μέσω της βιομηχανίας του Χόλιγουντ, που τούς παρουσίαζε ως βίαιους, αιμοσταγείς, βάρβαρους και πολεμοχαρείς.

Μάλιστα, ο παραγωγός του «Νονού», Άλμπερτ Ρούντι, απείλησε την Σαχίν μέχρι και με σύλληψη, ώστε να αποτρέψει τη σκηνή, όμως η προσπάθεια του ήταν ανεπιτυχής.

«Εκπροσωπώ το Μάρλον Μπράντο απόψε και μου ζήτησε να σας πω ότι είναι ευγνώμων, αλλά λυπάται που δεν μπορεί να παραλάβει αυτό το γενναιόδωρο βραβείο. Και η αιτία δεν είναι είναι άλλη από τη συμπεριφορά της βιομηχανίας του κινηματογράφου στους Αμερικανούς Ινδιάνους», ξεκίνησε τη δήλωση της η Σαχίν Λιτλφέδερ.

Σαχίν Λιτλφέδερ: Πέθανε η Ινδιάνα που αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο

Οι αντιδράσεις, φυσικά, του κόσμου πάνω σε αυτές τις δηλώσεις ήταν ποικίλες.

Πολλοί χειροκρότησαν τη νεαρή ηθοποιό, αλλά δεν ήταν λίγοι βέβαια και εκείνοι, που έδειξαν ξεκάθαρα την αποδοκιμασία τους, καθώς η θέση τους ήταν δύσκολη.

Όντως εκείνη την εποχή, οι Ινδιάνοι είχαν ελάχιστη εκπροσώπηση στη βιομηχανία του κινηματογράφου και χρησιμοποιούνταν κυρίως ως κομπάρσοι. Ακόμα και οι ρόλοι, που απεικόνιζαν έναν Ινδιάνο χαρακτήρα δίνονταν σε λευκούς ηθοποιούς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί ήταν αυτοί, που στράφηκαν εναντίον του Μάρλον Μπράντο μετά από αυτή την πράξη.

Διαβάστε ακόμη: