ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία και Βουλγαρία στο τραπέζι των συνομιλιών για υδροηλεκτρικό έργο στο Δούναβη

Το έργο, που θα μοιράζεται εξίσου μεταξύ των δύο χωρών, θα παράγει συνολική παραγωγή 4,4 GWh ετησίως.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Virgil Popescu ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Rosen Hristov να καθήσουν ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών για το έργο του υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 840 MW που βρίσκεται στο Turnu Măgurele – Nikopol στον Δούναβη.

Το έργο, που θα μοιράζεται εξίσου μεταξύ των δύο χωρών, θα παράγει συνολική παραγωγή 4,4 GWh ετησίως, αντίστοιχα 2,2 GWh για την κάθε χώρα. Οι πρώτες μελέτες που θα ολοκληρωθούν μαζί με τη Βουλγαρία, έγιναν ήδη από τη δεκαετία του ’60. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hidroelectrica, Bogdan Badea, δήλωσε πριν από τέσσερα χρόνια ότι το έργο θα προσφέρει πολλά οφέλη στη Ρουμανία και ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να συμμετάσχει, αλλά επέστησε την προσοχή στην ανάγκη για μια νέα συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.

“Η επένδυση περιλαμβάνει την υπογραφή μιας διπλωματικής συμφωνίας, ωστόσο – μόλις εκφραστεί η βούληση των κρατών, η Hidroelectrica είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο έργο”, δήλωσε τότε ο Badea, σύμφωνα με το Economica.net.

Δυο σταθμοί

Το έργο περιλαμβάνει δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς πανομοιότυπους από άποψη εξοπλισμού και ισχύος, ο ένας ανήκει στη Ρουμανία στην αριστερή όχθη και ο άλλος στη Βουλγαρία στη δεξιά όχθη. Προτάθηκαν δύο τοποθεσίες για το μελλοντικό υδροηλεκτρικό συγκρότημα. Στην πρώτη τοποθεσία, αυτή που αναλύθηκε κατά την κομμουνιστική περίοδο, η συνολική επένδυση της ρουμανικής πλευράς θα ήταν 2,57 δισ. ευρώ (σύμφωνα με εκτιμήσεις που χρονολογούνται πριν από τέσσερα χρόνια), εκ των οποίων 1,53 δισ. ευρώ για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Η δεύτερη τοποθεσία είναι φθηνότερη για την κατασκευή, αλλά ο υδροηλεκτρικός σταθμός που τοποθετείται εκεί θα παράγει λιγότερα (1,94 GWh που παράγεται από τουρμπίνες εγκατεστημένης ισχύος 420 MW). Το συνολικό κόστος για τη ρουμανική πλευρά θα ήταν μόνο 2,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η ενεργειακή επένδυση είναι περίπου 1,25 δισ. ευρώ. Ανεξάρτητα από την επιλεγμένη τοποθεσία, η προτεινόμενη διάρκεια για την κατασκευή του υδροτεχνικού συγκροτήματος είναι οκτώ χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: