Ρώσοι ολιγάρχες: Περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χάσει οι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας, τις τελευταίες εβδομάδες και οι απώλειες αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς οι κυρώσεις αρχίζουν να εφαρμόζονται και έρχονται κατασχέσεις των ειδών πολυτελείας τους.

Η οικονομική αναταραχή γύρω από την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει διαγράψει περίπου το ένα τρίτο του πλούτου των 20 πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων στους ολιγάρχες, μαζί με την κατάρρευση του ρωσικού ρουβλίου και της οικονομίας και την παγκόσμια οργή για την Ουκρανία, έχουν φέρει γρήγορα το τέλος μιας εποχής για μια ολόκληρη τάξη ρωσικής ελίτ σε όλο τον κόσμο.

Οι έξι κορυφαίοι Ρώσοι ολιγάρχες στη... μαύρη... | Reporter Cyprus | INBUSINESSNEWS

Δύο megayachts έχουν ήδη κατασχεθεί – το 500 ποδιών «Dilbar» του Αλίσερ Ουσμάνοφ και το 280 «Amore Velο» του Ίγκρος Σεχίν.

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ζητούν την κατάσχεση ρωσικών περιουσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει δημιουργηθεί μια νέα παγκόσμια ομάδα εργασίας για να κυνηγήσει και να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων υπό κυρώσεις.

Ο Ουσμάνοφ, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ, έχει δει την περιουσία του να μειώνεται κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας στη λίστα, ο Βλανταμίρ Ποτάνιν, στον οποίο δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις, έχασε περίπου το ένα τέταρτο της περιουσίας του, στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, πολλοί άλλοι έχουν δει την περιουσία τους να μειώνεται στο μισό. Ο μεγαλύτερος χαμένος σε όρους δολαρίων είναι ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ο οποίος ελέγχει τον Όμιλο Volga και είδε την περιουσία του να πέφτει από 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Λεονίντ Μίκελσον, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Novatek, έχασε 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κι έχει πλέον 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλοι μεγάλοι χαμένοι είναι ο Αλεξέι Μορντάσοφ, ο Ρώσος μεγιστάνας των ορυχείων, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ και είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, τουλάχιστον 12 Ρώσοι έχουν πέσει από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων τις τελευταίες εβδομάδες.