Σύμφωνα με πληροφορίες κατασχέθηκε το πολυτελές yacht Dilbar του δισεκατομμυριούχου Άλισερ Ουσμάνοφ στην Γερμανία σήμερα το πρωί μετά από την ανακοίνωση των κυρώσεων. Θεωρείται Ρώσος ολιγάρχης και υπό τις νέες κυρώσεις το Dilbar το κατάσχεσαν οι Γερμανικές αρχές. Η περιουσία του εκτιμάται οτι ξεπερνά τα 17,9 δις δολάρια. Οι υπόλοιποι Ρώσοι ολιγάρχες βρίσκονται  σε ενα αγώνα ταχύτητας και  προσπαθούν ήδη να κρύψουν τα σκάφη τους στις Μαλδίβες.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Άλισερ Ουσμάνοφ: Ποιος είναι

Ο Άλισερ Ουσμάνοφ γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1953 στο Ουζμπεκιστάν σε μία επαρχιακή πόλη ωστόσο πέρασε την παιδική του ηλικία στην Τασκένδη. Ο πατέρας του υπήρξε δημόσιος κατήγορος. Στόχος του Άλισερ Ουσμάνοφ ήταν να γίνει διπλωμάτης και γι’ αυτό τον λόγο μετακόμισε στη Μόσχα. Μπήκε στο Κρατικό Ινστιτούτο Δημοσιών Σχέσεων της Μόσχας και αποφοίτησε το 1976 με πτυχίο πάνω στο διεθνές δίκαιο. Σίγουρα οι σπουδές του τον βοήθησαν ωστόσο η πορεία του ήταν τελείως διαφορετική από εκείνη που είχε σχεδιάσει.

Έκανε περιουσία από την πλαστική σακούλα

Τα πρώτα του χρήματα τα έβγαλε παράγοντας πλαστικές σακούλες και όπως όλα έδειξαν δεν ήταν λίγα αφού οι επενδύσεις του συνεχίστηκαν σε μία σειρά γνωστές και ισχυρές επιχειρήσεις παγκοσμίου φήμης. Γνωστός είναι για την εκμετάλλευση μεταλλευμάτων όπως ο σίδηρος και το ατσάλι. Μάλιστα ο 65χρονος Ουσμάνοφ έκτισε την Metalloinvest Holding μέσω εξαγορών στον κλάδο των σιδηρομεταλλευμάτων και έτσι κατάφερε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας. Επίσης κατέχει την Mail.ru, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτύου στη χώρα και τη MegaFon τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

ουσμανοφ

Όπως φαίνεται από τις επενδύσεις του ενδιαφέρεται για το «καινούριο» και γι’ αυτό έχει φροντίσει να αποκτήσει μερίδιο σε αρκετές διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας. Είναι ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Kommersant, κατέχει ποσοστά από ένα αθλητικό κανάλι, ένα μουσικό και είναι ταυτόχρονα συνιδιοκτήτης της εταιρείας ΜΜΕ UTH . Ήταν από του πρώτους που επένδυσαν στο Facebook ακόμη κι αν αργότερα πούλησε το μερίδιό του μαζί με εκείνο του twitter αφού το ενδιαφέρον του στράφηκε στην Κίνα. Έχει μετοχές και σε άλλες ισχυρές επιχειρήσεις όπως Groupon, Airbnb, Apple, Gazprom και ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Ο Άλισερ Ουσμάνοφ έχει βάλει το «χέρι» του και στο ποδόσφαιρο αφού τον Φεβρουάριο του 2008 έγινε σπόνσορας της Δυναμό Μόσχας. Γνωστό είναι επίσης ότι έχει στην κατοχή του ένα σημαντικό ποσοστό της Άρσεναλ. Ίσως το επενδυτικό ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό πηγάζει από το γεγονός ότι υπήρξε αθλητής ξιφασκίας στα νιάτα του.

Dilbar

Κατασκευάστηκε κατά παραγγελία από τον Ουσμάνοφ σε ένα από τα πιο σύγχρονα ναυπηγεία για γιοτ πολυτελείας στον κόσμο στη Γερμανία, παραδόθηκε στον ίδιο το 2016 και κόστισε 600 εκατ. δολάρια.

Το «Dilbar» έχει μήκος 157 μέτρων και πλάτος 24 μέτρων, και οι εσωτερικοί του χώροι έχουν εμβαδό 3.850 τετραγωνικά μέτρα, με δυνατότητα φιλοξενίας 40 επιβατών, αλλά και με 85 άτομα ως προσωπικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτει δύο βάσεις για προσγειώσεις – απογειώσεις ελικοπτέρων ειδικά σχεδιασμένες για ελικόπτερα τύπου Airbus H175, που διαθέτει ο Ουσμάνοφ. Η εσωτερική πισίνα του πολυτελέστατου σκάφους, έχει εμβαδό 185 τετρ. μέτρων με χωρητικότητα 225.000 λίτρων νερού.

Το 16.000 τόνων «Dilbar» αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 22,5 κόμβους και έχει βύθισμα 6,1 μέτρων.