Ρωσικός δάκτυλος και αποτύπωμα Πετρούπολης -όπου εδρεύει η Gazprom– στην απόφαση του Εφετείου για τη διαφορά μεταξύ ΔΕΠΑ και ΕΛΦΕ, η οποία περιέργως, αντιβαίνει στην πρωτόδικη ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό τα ΕΛΦΕ είχαν πλήρως δικαιωθεί για τις υπερβολικές χρεώσεις της ΔΕΠΑ που αγόραζε πιο ακριβά αέριο από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, με αποτέλεσμα να το πουλάει στην Ελλάδα με καπέλο.

Η πρωτοβάθμια απόφαση ανοίγει μάλιστα τον δρόμο για να κινηθούν με ανάλογο τρόπο κατά της ΔΕΠΑ και ορισμένες άλλες ελληνικές εταιρείες για την ίδια περίοδο.

Και βέβαια, ο τελικός λογαριασμός δεν θα πήγαινε στη ΔΕΠΑ ούτε ήταν ανασταλτικό στοιχείο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίου όπως πονηρά και εντέχνως διέδιδαν κάποιοι φιλορωσικοί κύκλοι. Θα πήγαινε στην Gazprom –εξ ου και η ενεργοποίηση της Ρωσικής Πρεσβείας Ψυχικού αλλά και διαφόρων Ελλήνων ολιγαρχών.

Για να καταλάβετε για τι αλαλούμ πρόκειται, λάβετε υπόψιν. Σε άλλη υπόθεση η ίδια ΔΕΠΑ δικαιώθηκε σε διαιτησία, σε διαφορά που είχε με την τουρκική BOTTAS που έκανε ακριβώς το ίδιο –δηλαδή της πουλούσε αέριο με καπέλο διότι το είχε αγοράσει πιο ακριβά από τη διεθνή τιμή.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης ΔΕΠΑ-ΕΛΦΕ, ένα είναι βέβαιο, ότι δεν τελειώνει εδώ. Τα ΕΛΦΕ θα ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο και διασφαλίζοντας αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

Τα ΕΛΦΕ έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και την πεποίθηση ότι η ουσία της υπόθεσης δικαιώνει τη θέση τους.

Όλα αυτά ενώ έχει καταγραφεί η αλλόκοτη ελαφρότητα με την οποία ο εισηγητής Εφέτης προεξοφλούσε μέρες νωρίτερα το περιεχόμενο μιας απόφασης που ήταν ήδη ειλημμένη με καθοδήγηση ξένων κέντρων και μεσολάβηση εγχώριων ολιγαρχικών συμφερόντων. Κάτι που έχει γίνει αντιληπτό από τον αμερικανικό παράγοντα που, ελέω Ουκρανικού και όχι μόνο, παρακολουθεί με ιδιαίτερη εγρήγορση όλα όσα συμβαίνουν στην ενεργειακή αγορά και συνδέονται με αφανείς η εμφανείς παρεμβάσεις της Ρωσίας.