Οι τράπεζες της Ρωσίας έχασαν συνολικά 1,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (24,95 δισεκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους έξι μήνες του 2022, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή κορυφαίος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα RBC.

Είναι η πρώτη φορά που η ρυθμιστική αρχή αποκαλύπτει τα κέρδη του τραπεζικού τομέα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Περίπου τα δύο τρίτα των απωλειών των τραπεζών αφορούσαν πράξεις σε ξένο νόμισμα, δήλωσε ο Ντμίτρι Τούλιν, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Η Ρωσία δεν αναμένει μία νέα τραπεζική κρίση

Ο Τουλίν δήλωσε ότι υπάρχει “πάνω από 50% πιθανότητα” οι ζημίες για το σύνολο του έτους να μην ξεπεράσουν το ποσό του 1,5 τρισεκατομμυρίου ρουβλίων από το πρώτο εξάμηνο.

Οι απώλειες ήταν συγκεντρωμένες μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών, δήλωσε ο Τουλίν. Τα ζημιογόνα ιδρύματα κατέγραψαν συνολικά ζημίες ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (31,60 δισεκατομμυρίων δολαρίων), σε σύγκριση με τους κερδοφόρους δανειστές που κέρδισαν συνολικά 400 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,65 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η κεντρική τράπεζα δεν αναμένει επανάληψη της τραπεζικής κρίσης του 2014-17, όταν η ρυθμιστική αρχή αναγκάστηκε να διασώσει αρκετούς δανειστές και να αφαιρέσει τις τραπεζικές άδειες από εκατοντάδες τράπεζες με χαμηλή κεφαλαιοποίηση, δήλωσε ο Τουλίν.

Διαβάστε ακόμη: