Σήμερα (14/04), η Ρωσία αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 1.2%, από –0.8% προηγουμένως, ωστόσο, υποβάθμισε εκείνη για το 2024.

Αυτή την εβδομάδα, επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Ρωσίας, όμως, σημείωσε ότι μπορεί να αυξηθεί πολύ το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να μειωθεί το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ακόμη, σημείωσε ότι η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας και τα χαμηλότερα ενεργειακά έσοδα μπορεί να πλήξουν τις προοπτικές ανάπτυξης, για πολλά χρόνια.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας «βλέπει» αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2024, έναντι 2.6% στην πρόβλεψη του φθινοπώρου. Η ρωσική οικονομία διέψευσε τις πρώτες –μετά τον πόλεμο– προβλέψεις για διψήφιο ποσοστό «συρρίκνωσης» το περασμένο έτος, αλλά η επάνοδος στην ευημερία παραμένει ένας μακρύς δρόμος, καθώς η κυβέρνηση αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες. Η ρωσική οικονομία υποχώρησε κατά 2.1% το 2022, ενώ, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυβέρνηση ανέμενε ανάπτυξη της τάξεως του 3%.

Η ανεργία παραμένει σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο

Το Υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τις λιανικές πωλήσεις, τους πραγματικούς μισθούς και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα το 2023, αλλά τις χαμήλωσε ελαφρά για το 2024. Η ανεργία αναμένεται να διατηρηθεί στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 3.5%, μέχρι το 2026.

Το πλεόνασμα στο ρωσικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, κατά 73% στο α’ τρίμηνο του 2023. Το Υπουργείο μείωσε σχεδόν στο μισό την πρόβλεψη για το πλεόνασμα το 2023, στα 86.6 δισ. δολάρια από 157.6 δισ. δολάρια και την αντίστοιχη εκτίμηση για το εμπορικό ισοζύγιο κατά περίπου 1/3, στα 152.1 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: