Οι περισσότερες από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της Ρωσίας αντικατέστησαν δυτικό εξοπλισμό, ανταλλακτικά και εξαρτήματα που χρησιμοποιούσαν, με αντίστοιχους κινεζικούς, όπως συνάγεται από τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο το Ινστιτούτο «Γκαϊντάρ», τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα Kommersant. Η εισαγωγή του εξοπλισμού από τη Δύση έχει καταστεί αδύνατη, εξαιτίας των επιβεβλημένων κυρώσεων στην Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτή τη στιγμή, το 67% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν αγοράζουν εξοπλισμό από την Κίνα, ενώ, το 63% αποκτά ανταλλακτικά και το 54%, εξαρτήματα. Ταυτόχρονα, το 39% των επιχειρήσεων επιλέγουν ρωσικό εξοπλισμό, το 46% ρωσικά ανταλλακτικά και το 54% ρωσικά εξαρτήματα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ωστόσο, το 23% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι εξακολουθούν να αγοράζουν εξαρτήματα που βρίσκονται στον κατάλογο των κυρώσεων, αλλά όσον αφορά τον εξοπλισμό και τα ανταλλακτικά, αυτό το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο. Η δημοσκόπηση εντόπισε, επίσης, ότι το 1/5 των επιχειρήσεων δε χρησιμοποίησε ποτέ εξαρτήματα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων. Μάλιστα, μερικές επιχειρήσεις έπαψαν εντελώς να εισάγουν εμπορεύματα.

Το περασμένο έτος, οι δημοσκοπήσεις του Ινστιτούτου «Γκαϊντάρ» κατέγραψαν ότι η μετάβαση στη χρήση κινεζικών προϊόντων αυτού του είδους ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο, όμως, οι επιχειρήσεις θα προτιμούσαν τα ευρωπαϊκά προϊόντα αυτού του είδους, ακόμη και αν οι τιμές τους ήταν υψηλότερες.

Διαβάστε ακόμη: