Οι εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 25 ετών στον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Καρά -Μουρζά, οποίος δικάζεται για προδοσία, δήλωσε η δικηγόρος του Μαρία Εϊσμοντ.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, η ποινή αυτή για τον πολιτικό ζητήθηκε για τρία ποινικά αδικήματα – «για δυσφήμιση» του ρωσικού στρατού, άσκηση δραστηριοτήτων «ανεπιθύμητης οργάνωσης» και προδοσία.

Ο Καρά-Μουρζά βρίσκεται στη φυλακή από τον Απρίλιο του 2022. Λίγες ώρες πριν την σύλληψή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN είχε μεταδώσει μια συνέντευξη μαζί του, στην οποία ο πολιτικός έλεγε ότι η Ρωσία διοικείται από «ένα καθεστώς δολοφόνων».

Αρχικά προφυλακίσθηκε με την ποινική κατηγορία της «δυσφήμισης» του ρωσικού στρατού. Η αφορμή ήταν μια ομιλία του σε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αριζόνα, στην οποία επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, χαρακτηρίσθηκε «ξένος πράκτορας», ένας όρος με συνειρμούς κατασκοπείας τον οποίο οι ρωσικές αρχές έχουν αποδώσει σε πολλούς ακτιβιστές και δημοσιογράφους.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους ξεκίνησε μια άλλη ποινική υπόθεση εναντίον του Ρώσου πολιτικού βάσει ενός άρθρου σχετικά με την άσκηση δραστηριοτήτων μιας «ανεπιθύμητης οργάνωσης».

Ο Καρά-Μουρζά για αρκετά χρόνια ήταν συντονιστής του κινήματος «Ανοιχτή Ρωσία» (η οργάνωση αναγνωρίσθηκε ως «ανεπιθύμητη» στη Ρωσία) και το 2019 έγινε αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Ελεύθερη Ρωσία» με έδρα τις ΗΠΑ (που επίσης αναγνωρίζεται ως «ανεπιθύμητη» οργάνωση στη Ρωσία). Το 2021, όταν η Ρωσία κατέστησε πιο αυστηρές τις επιπτώσεις για τη συνεργασία με «ανεπιθύμητες οργανώσεις», ο Καρά-Μουρζά εγκατέλειψε το εν λόγω ίδρυμα για να συνεχίσει τις πολιτικές του δραστηριότητες από τη Ρωσία.