Πρόκειται για αξιωματικούς και στελέχη από το Νταγκεστάν, ορεινή περιοχή της Κασπίας Θάλασσας. Οι τοπικές αρχές καταδίκασαν την πράξη τους, ενώ ο γηγενής πληθυσμός τούς αντιμετώπισε ως λιποτάκτες
Περίπου τριακόσιοι στρατιωτικοί της 136ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας τυφεκιοφόρων που σταθμεύει στο Μπουϊνάκσκ, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες και εγκατέλειψαν αυθαίρετα την Ουκρανία, έναν μήνα μετά την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων.
Τμήμα των εν λόγω στρατιωτικών άρχισε τη διαδικασία καταγγελίας συμβάσεων και επέστρεψε στο Μπουϊνάκσκ. Μερικοί από εκείνους, μετά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομείο και υπό τις πιέσεις συγγενών, επέστρεψαν στην Ουκρανία, ανέφεραν οι «Τάιμς» της Μόσχας, επικαλούμενοι δύο ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κάποιοι στρατιωτικοί ισχυρίσθηκαν πως αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις ενδυμασίες και τον οπλικό τους εξοπλισμό, ενώ άλλοι επέστρεψαν στο Νταγκεστάν με κρυοπαγήματα στα άκρα, γεγονός το οποίο είχε ως συνέπεια να υποστούν ακρωτηριασμό, τονίσθηκε στο δημοσίευμα.
Όσοι επέστρεψαν στο Μπουϊνάκσκ, αντιμετωπίσθηκαν ως λιποτάκτες. Οι τοπικές αρχές καταδίκασαν την πράξη τους, κατά τη διάρκεια συνέλευσης, ενώ, αυτή την περίοδο η στρατιωτική εισαγγελία διεξάγει ελέγχους, καθώς η απουσία από τον τόπο θητείας για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ημερών, θεωρείται ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με έναν από τους ακτιβιστές.
Το Νταγκεστάν, ορεινή, κυρίως μουσουλμανική περιοχή στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, έχει καταγράψει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων στρατιωτικών κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το περιστατικό με τους στρατιωτικούς από το Νταγκεστάν, ακολουθεί τις αναφορές ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ακόμη 150 στρατιώτες από την αυτόνομη δημοκρατία της Μπουριάτιας στη Σιβηρία, που αρνήθηκαν να μεταβούν στην Ουκρανία νωρίτερα τον Ιούλιο, έπειτα από έκκληση που απηύθυναν οι σύζυγοί τους, με βίντεο που δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το Νταγκεστάν και η Μπουριάτια μοιράζονται τον υψηλότερο αριθμό –επίσημων– θυμάτων κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι θάνατοι υπερβαίνουν τους διακόσιους σε κάθε περιοχή.