Σήμερα (24/05), ο Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε μία σειρά από συμφωνίες με την Κίνα, στη διάρκεια ταξιδιού στο Πεκίνο, σημειώνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρα υψηλό επίπεδο, παρά την αποδοκιμασία της Δύσης για τις σχέσεις τους, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας –ο κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος που επισκέπτεται το Πεκίνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022– είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Τσιάνγκ και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο του και τη Ρωσία να αισθάνεται όλο και περισσότερο το «βάρος» των δυτικών κυρώσεων, η Μόσχα βασίζεται στο Πεκίνο για υποστήριξη, πολύ περισσότερο από ό,τι η Κίνα στη Ρωσία, η οποία «τρέφεται» από την κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Οι πιέσεις από τη Δύση δεν παρουσιάζουν καμία ένδειξη χαλάρωσης, με τις τοποθετήσεις της G7 να «στηλιτεύουν» αμφότερες τις χώρες σε μία πληθώρα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. «Χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό των συμφερόντων, της μίας από την άλλη, την επιθυμία κοινής ανταπόκρισης στις προκλήσεις, κάτι το οποίο συνδέεται με τις αυξανόμενες αναταράξεις στην διεθνή αρένα και την πίεση των παράνομων κυρώσεων από τη συλλογική Δύση», σημείωσε ο Μιχαήλ Μισούστιν στον Λι Τσιάνγκ, κατά την συνάντηση.
Τα μνημόνια κατανόησης που υπεγράφησαν, περιλαμβάνουν συμφωνία για την εμβάθυνση της επενδυτικής συνεργασίας σε εμπορικές υπηρεσίες, σύμφωνο για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και άλλο, για την αθλητική συνεργασία. Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Κίνας από την Ρωσία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 40% εφέτος και τα δύο κράτη συζητούν την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Interfax.
«Καθώς οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας παρέχουν νέες ευκαιρίες για την Κίνα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα θα ήταν στην ευχάριστη θέση να εμπλακεί ενεργά, αν όχι προληπτικά, με τη Ρωσία στο οικονομικό επίπεδο, εφόσον οιεσδήποτε σχέσεις συνάπτουν δε θα “πυροδοτήσουν” δευτερεύουσες κυρώσεις εις βάρος της Κίνας.
Η πολιτική της Κίνας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι αυτή της “κήρυξης ουδετερότητας, υποστήριξης του Βλαντιμίρ Πούτιν και της μη καταβολής κανενός τιμήματος” και η επίσκεψη του Μισούστιν το επιβεβαιώνει αυτό, ιδιαίτερα το στοιχείο της υποστήριξης του Προέδρου της Ρωσίας», σημείωσε ο Στιβ Τσανγκ της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών (SOAS) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Διαβάστε ακόμη: