Σήμερα (18/05), ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, υποδέχεται τους ηγέτες πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής μεταξύ Κίνας – Κεντρικής Ασίας, η οποία λαμβάνει χώρα το διήμερο 18 – 19 Μαΐου στην πόλη Σιάν της επαρχίας Σαανσί, στην κεντρική Κίνα.

«Η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της, στην πίσω αυλή της Ρωσίας, ήτοι την Κεντρική Ασία», αναφέρθηκε σε ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας συναντώνται με την κινεζική ηγεσία διά ζώσης, επί κινεζικού εδάφους.

«Φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς όπου οι κυβερνήσεις των Κίνας και Ρωσίας ανταγωνίζονται για επιρροή μεταξύ τους. Οι δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας αποτελούν ένα προφανές παράδειγμα», σημείωσε ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Network.

Το Πεκίνο πρόκειται να φιλοξενήσει στην πόλη Σιάν, τους ηγέτες από Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιστάν. «Αυτές είναι όλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αλλά και μεγάλοι αποδέκτες κινεζικών επενδύσεων. Καμία από αυτές τις χώρες της Κεντρικής Ασίας δε θέλει να εξαρτάται υπερβολικά από τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, με “φόντο” το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που επιβαρύνουν το οικονομικό της μέλλον», έγραψαν αναλυτές του Gzero.

«Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να συζητήσει την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών και της σχέσης ασφάλειας με ομολόγους του, από το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, πρώην σοβιετικά κράτη, τα οποία επιθυμούν εναλλακτικές πηγές επενδύσεων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε το Ρόιτερς.

Διαβάστε ακόμη: