H Eυρωπαϊκή Ένωση θέλει να αποκλείσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της στο Reuters.Ρωσία

Το σενάριο αυτό, που συζητείται τώρα, θα αύξανε την πίεση στη ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημά της και θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό συμβολικό βήμα, εντείνοντας τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας.

Μη ρεαλιστικός ένας πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας από το ΔΝΤ

Μία επιλογή που εξετάζεται είναι ο πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας από το Ταμείο, το οποίο λειτουργεί ως δανειστής τελευταίας καταφυγής, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, αν και ορισμένοι σημείωσαν ότι αυτό θα είναι δύσκολο έως αδύνατο.

«Υπάρχει μία συζήτηση, αλλά ο πλήρης εξοστρακισμός της Ρωσίας μάλλον δεν είναι ρεαλιστικός λόγω των απαιτούμενων ψήφων», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους,, αναφερόμενος στη στήριξη που πρέπει να υπάρξει από πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, για μία τέτοια κίνηση.

Τα άλλα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ρωσίας καθώς και τη φραγή στην πρόσβασή της στο νόμισμα του ΔΝΤ, τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs).

Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να ενταχθούν σε μία νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισήλθε στη δεύτερη εβδομάδα του.

Γιατί ανησυχούν ΗΠΑ και ΕΕ

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανησυχούν ότι η Μόσχα, η οποία δεν μπορεί λόγω των κυρώσεων να έχει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της ύψους 630 δισ. δολαρίων, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε διαθέσιμα ύψους 17 δισ. δολαρίων του Ταμείου, τα οποία έλαβε πέρυσι όταν το ΔΝΤ ενίσχυσε τα αποθεματικά του για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

«Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από όλους τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς», ανέφερε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για το ΔΝΤ αφορούσε κυρίως να μη μπορέσει η Μόσχα να χρησιμοποιήσει τα SDRs.