Η Ρωσία κλιμακώνει κι άλλο τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, με τις ελπίδες για ειρήνευση να διαψεύδονται, μετά την αποτυχία και του δεύτερου γύρου συνομιλιών, την ώρα που η Δύση επιβάλλει μεν νέες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, αλλά απορρίπτει τις εκκλήσεις του Κιέβου να προστατεύσει με δικά της μαχητικά τον εναέριο χώρο της δοκιμαζόμενης χώρας, φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Τα μηνύματα από χθες ήταν δυσοίωνα, με τη νύχτα να επιβεβαιώνει τους φόβους, καθώς οι Ρώσοι χτύπησαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια και δείχνοντας ότι και η σημερινή ένατη μέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων επιφυλάσσει συνέχιση του εφιάλτη. Ήδη, το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία διογκώνεται με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να φεύγουν από τις εστίες τους, ενώ το μόνο για το οποίο συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών στις χθες διαπραγματεύσεις στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας ήταν να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε τοποθεσίες όπου μαίνονται οι σκληρές μάχες.

Τον τόνο ενός δράματος δίχως τέλος έδωσε χθες ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε διάγγελμά του δήλωσε ψυχρά ότι «η επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου» και διαμήνυσε σε απειλητικό τόνο «κανείς δεν θα μας απειλήσει».

«Όλοι οι στόχοι που τέθηκαν επιτυγχάνονται με επιτυχία, η Ρωσία πολεμά τους ‘‘νεοναζί’’, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες» είπε με κυνικό ύφος, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία ότι η εισβολή θα συνεχιστεί. Και πολύ περισσότερο, ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε στο διάγγελμά του δεν άφηνε το παραμικρό παράθυρο να κάνει αποδεκτή την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να συναντηθούν για απευθείας συνομιλίες.

Άλλωστε ο νέος γύρος συνομιλιών των αντιπροσωπειών συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στις αρχές της εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι ο δίαυλος παραμένει μεν ανοιχτός, αλλά ο πόλεμος δεν έχει ακόμα ορατό τέλος.

Τα όσα συνέβησαν τη νύχτα το επιβεβαιώνουν. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν επίκεντρο την πόλη Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη. Πιθανόν να πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Μόσχας ότι θα επιχειρήσει να ελέγξει κάθε τι που έχει να κάνει με παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο «ακύρωσης οποιασδήποτε απειλής εναντίον της Ρωσίας», όπως συχνά λένε οι αξιωματούχοι των δυνάμεων εισβολής, όταν αιτιολογούν την πολεμική επιχείρηση.

Η ανησυχία είναι μεγάλη για τη διαρροή ραδιενέργειας, αν και μέχρι το πρωί της Παρασκευής δεν εντοπίστηκε μεταβολή στο επίπεδο ραδιενέργειας.

Στα άλλα μέτωπα οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με σφοδρότητα και ενώ οι δυνάμεις υπεράσπισης του Κιέβου ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, αυτό της εισβολής αρμάτων στην πόλη για τον πλήρη έλεγχό από τους Ρώσους. Στα νότια και τα Ανατολικά της χώρας, το κυριότερο θέατρο μαχών έχει στηθεί στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα που δεν ελέγχουν οι Ρώσοι στη γραμμή από την Κριμαία και το πάνω μέρος της Αζοφικής θάλασσας. Οι μάχες συνεχίζονται και στο Χάρκοβο.

Θραύσμα πυραύλου σε κατοικία του Ζελένσκι

Ένα ύποπτο θραύσμα πυραύλου προσγειώθηκε σε κατοικία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του μέσω Facebook.

Ο Sergii Nykyforov δημοσίευσε δύο φωτογραφίες που φέρεται να δείχνουν το θραύσμα στην αυλή της κατοικίας στο νότιο Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρόεδρος αντέδρασε λέγοντας απλώς: “Αστόχησε“.

Επτά νεκροί από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στα περίχωρα του Κιέβου

Συνεχόμενα πυρά πλήττουν περιοχές κοντά στο Κίεβο, την ώρα που οι Ρώσοι έχουν θέσει υπό κατάληψη σημαντικό μέρος του ουκρανικού νότου, ενώ διαδοχικές είναι οι επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζει μεγάλο χτύπημα στην Οδησσό
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, τους 47 φτάνουν οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές στη νότια πόλη της Ουκρανίας, Τσέρνιγκοφ.

Μαριούπολη: Ο δήμαρχος κάνει έκκληση για ενισχύσεις και για απομάκρυνση αμάχων

Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης και του λιμανιού της.

Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους. Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

«Απλώς καταστρεφόμαστε», είπε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. «Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της γης», πρόσθεσε, σε αυτό το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με πολλές διακοπές.

«Κόλλησε στη λάσπη» η ρωσική φάλαγγα με τα άρματα μάχης», λένε οι Δυτικοί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χτύπημα με 7 νεκρούς έξω από το Κίεβο
Η φάλαγγα 60 χιλιομέτρων που περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και οχήματα του πυροβολικού, σταμάτησε την προέλασή της προς το Κίεβο πριν από τρεις ημέρες και επί του παρόντος το μπροστινό μέρος της είναι περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Υπάρχει μια μαζική υλικοτεχνική αποτυχία στην παροχή καυσίμων, τροφίμων, ανταλλακτικών και ελαστικών. Κόλλησαν στη λάσπη με τρόπο που καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση των οχημάτων», δήλωσε ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, σε εκπομπή του BBC Radio 4. Προσέθεσε επίσης ότι τα ζητήματα διοίκησης και ελέγχου – για παράδειγμα τα ελαττωματικά ραδιοδίκτυα και η επικοινωνία – είναι πιθανό να προκαλούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.