Με τη φανερή, όσο και κυνική πλέον προσπάθεια των Ρώσων να επιβάλουν σκληρούς όρους συνθηκολόγησης στους Ουκρανούς, κλιμακώνοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Με το διεθνή κλοιό των οικονομικών κυρώσεων και της παγκόσμιας κατακραυγής να στενεύει, αλλά και την ουκρανική αντίσταση να είναι ισχυρή, οι Ρώσοι ίσως να αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να πετύχουν τους στόχους της επιχείρησης, ούτε μπορούν να βομβαρδίζουν εσαεί την Ουκρανία.

Γι’ αυτό και έχουν εντείνει τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα την στρατιωτική εισβολή, ώστε δια της κατάληψης και του ελέγχου καίριων σημείων της μαρτυρικής χώρας, να επιβάλλουν όσο περισσότερο γίνεται το πλαίσιο μίας κατάπαυσης πυρός και να διαμορφώσουν τα δεδομένα της επόμενης μέρας.

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο

Στο μεταξύ, πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Ο στρατός της Ρωσίας πήρε τη Χερσώνα

Την ίδια ώρα, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

«Υπήρχαν ένοπλοι επισκέπτες στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, δεν είχαμε όπλα από την πλευρά μας», είπε ο δήμαρχος της Χερσώνας.

Στη Λευκορωσία η ρωσική αντιπροσωπεία

Στο μεταξύ, η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε από το απόγευμα της Τετάρτης στη Λευκορωσία, ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται και η ουκρανική πλευρά, οι αξιωματούχοι της οποίας θα πρέπει να περάσουν μέσα από έναν πολεμικό όλεθρο για να μεταβούν στο σημείο συνάντησης. Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών είχε αρχικά συμφωνηθεί να γίνει την Τετάρτη.

Ο Ρώσος διπλωμάτης Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες θα συζητηθεί κατάπαυση του πυρός, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να «απαντά» πάντως ότι πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να λέει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συζητήσει, αλλά να δεχθεί ρωσικά τελεσίγραφα.

Έχοντας συμπληρωθεί μία εβδομάδα πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς η ρωσική εισβολή ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, η σημερινή συνάντηση μοιάζει να γίνεται σε μία κρίσιμη καμπή. Τυχόν αποτυχία της, με δεδομένες τις ακραίες και αδιανόητες απειλές της Μόσχας κατά της Δύσης, ακόμα και για χρήση πυρηνικών όπλων, μπορεί να σημάνει, πέρα από συνέχιση του μαρτυρίου της Ουκρανίας και μία επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη διεθνή κλιμάκωση της έντασης.

Οι Ρώσοι δείχνουν, δια της πολεμικής πίεσης και την προσπάθεια να ελέγξουν μεγάλο μέρος του εδάφους και των κύριων πόλεων, μεταξύ αυτών και του Κιέβου, να επιβάλλουν συγκεκριμένους όρους στην Ουκρανία.

Η «αποστρατικοποίηση της χώρας και η μη απόκτηση πυρηνικών, ώστε να μην κινδυνεύσει η Ρωσία, είναι ένας όρος, τον οποίο περιέγραψε εμφατικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και έναν εκ των πιο στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα «υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα πρέπει ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος. Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι επιθετικών όπλων που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και με κάποιο τρόπο ο ρωσικός έλεγχος των ανατολικών περιοχών (του Ντονμπάς κυρίως), όπου υπάρχει έντονο στοιχείο ρωσόφωνων, ενδεχομένως και άλλων που εκτείνονται από την Κριμαία έως την Αζοφική θάλασσα δείχνει να είναι ένας δεύτερος μεγάλος στόχος της συμφωνίας που θέλει να επιβάλει (και να κερδίσει) η Μόσχα.

Ίσως δε, έχει κρίσιμη σημασία ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία αναγνώρισε τον Πρόεδρο Ζελένσκι και θεωρεί «θετικό βήμα» ότι ο Ουκρανός ηγέτης ήθελε να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό πιθανόν να σημαίνει «παραίτηση» της Ρωσίας από το στόχο της «πολιτικής αλλαγής» στο Κίεβο και την εγκαθίδρυση μίας απόλυτα ελεγχόμενης από τη Μόσχα κυβέρνησης στην Ουκρανία.

Το θέμα είναι τι θα αντιπαραβάλλει η ουκρανική πλευρά και μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη να φτάσει, καθώς οι Ρώσοι ισοπεδώνουν τα πάντα αδιακρίτως, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους, τρομακτικές καταστροφές στις υποδομές, αλλά και ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, που ξεπερνά τώρα πλέον ακόμα και το ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Δείτε LIVE εικόνα από το Κίεβο:

https://www.youtube.com/watch?v=iZebYm-nenY

Οι Ρώσοι σφίγγουν τον κλοιό και από τη θάλασσα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται να κερδίζει έδαφος τώρα στις παράκτιες περιοχές στο νότο με την κατάληψη της Χερσώνας και έναν στόλο πολεμικών πλοίων κοντά στην Οδησσό.

Στα βόρεια, η ισχυρότερη της αναμενόμενης ουκρανική αντίσταση και προβλήματα στην επιμελητειακή υποστήριξη των Ρώσων, που παρέλυσε πολλές δυνάμεις, επιβράδυνε την προέλαση των εισβολέων.

Στο νότο το αρχηγείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε σήμερα ότι η Ρωσία στέλνει τέσσερα αμφίβια αποβατικά σκάφη για να αποβιβάσουν στρατεύματα κοντά στο λιμάνι της Οδησσού. Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρονται να δείχνουν τα σκάφη και τις συνοδείες τους στη νότια ακτή της Κριμαίας, έναντι της ακτογραμμής που περιλαμβάνει την Οδησσό, όπου πολίτες προσπαθούν να δημιουργήσουν με σάκους με άμμο γραμμή άμυνας στην παραλία ενόψει της επίθεσης, που καθυστέρησε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Η στιγμή που ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν κατοικημένη περιοχή

Βίντεο που έχει επαληθευτεί από τους New York Times δείχνει τον βομβαρδισμό του Τσερνίχιβ .

Τουλάχιστον 22 άμαχοι νεκροί από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Τσερνίχιβ

Τουλάχιστον 22 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής, Βιτσισλάφ Τσάους σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ανέφερε ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή που έπληξε δύο σχολεία και ιδιωτικά κτήρια στο Τσερνίχιβ.

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προς το παρόν υπάρχουν εννέα νεκροί και τέσσερις τραυματίες», ανέφερε ο τοπικός κυβερνήτης.

Για κίνδυνο ασφάλειας των Ρώσων πολιτών και κυρίως των τουριστών στην Ελλάδα, κάνει λόγο η ρωσική πρεσβεία

Για κίνδυνο ασφάλειας των Ρώσων πολιτών και κυρίως τουριστών στην Ελλάδα, κάνει λόγο η ρωσική πρεσβεία, με έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε στις 6:30 το απόγευμα. Μιλά για «αντιρωσική ρητορική από Έλληνες αξιωματούχους» και παράλληλα καλεί του Ρώσους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να επικοινωνήσουν αμέσως με τις Αρχές σε περίπτωση που δεχθούν απειλές. Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανάρτηση στο Facebook:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι «πήραν» τη Χερσώνα - Συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο