Με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία να βρίσκεται στην πιο σκληρή της φάση, δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης εάν οι διαπραγματεύσεις που είχε ειπωθεί ότι θα συνεχιστούν σήμερα μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας όντως θα πραγματοποιηθούν. Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν να συζητούν τη Δευτέρα στη Λευκορωσία για την εξεύρεση μιας διεξόδου από τις πολεμικές συρράξεις, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στη Ουκρανία και είχαν εκφράσει την πρόθεση να κάνουν δεύτερο γύρο συνομιλιών σήμερα Τετάρτη, μάλλον σε τοποθεσία κοντά στην Πολωνία.

Ωστόσο, η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων με το κρεσέντο βομβαρδισμών σε πολλές πόλεις και την πολιορκία στο Κίεβο, προετοιμάζοντας την τελική επίθεση για την κατάληψή του, ανάγκασε την ουκρανική πλευρά να βάλει στο τραπέζι το αίτημα για παύση του πυρός όσο διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις. 

Ωστόσο μεγάλη επίθεση δέχτηκε τη νύχτα το Χάρκοβο, ενώ όλα δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη Χερσώνα. Ο δήμαρχος της Χερσώνας, Igor Kolykhayev, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και το λιμάνι της πόλης το βράδυ της Τρίτης και πως οι μάχες συνεχίζονται.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε, ευρισκόμενος σε απόγνωση με τη σφαγή αμάχων που συμβαίνει στη χώρα του, πως «είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά της η Μόσχα θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν έχει διάθεση να κάνει ουσιαστικές συνομιλίες, διότι δέχεται πιέσεις από τη Δύση. Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών». Πρόσθεσε δε ότι «η Ρωσία υποστηρίζει τη διπλωματία που βασίζεται στον σεβασμό των θέσεων όλων των χωρών και στην αρχή της ισότητας, αλλά για την ώρα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο».

Πάντως, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα γίνουν, ενώ ουκρανικά μέσο ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην πρώτη συνάντηση, η Ρωσία ζήτησε από την Ουκρανία να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των αντίστοιχων περιοχών, αλλά και να αποσύρει το αίτημά της να επιστραφεί η Κριμαία στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Κιέβου να ζητά από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα.

Ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα βρεθούν ή όχι, είτε σήμερα, είτε τις αμέσως επόμενες ημέρες οι δύο αντιπροσωπείες, είναι σαφές ότι σε αυτή τη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι δύσκολο να καταλήξουν κάπου. Φάνηκε άλλωστε και τη Δευτέρα το χάσμα ανάμεσα στις προσεγγίσεις των δύο πλευρών, γι’ αυτό και δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος. Κι αυτό διότι η Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκουν την πλήρη επικράτηση στο στρατιωτικό πεδίο, ώστε να επιβάλλουν τις πολιτικές και όποιες άλλες λύσεις επιθυμούν, οδηγώντας την Ουκρανία στον πλήρη έλεγχό τους στο μέλλον.

Ο δε Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει προτεραιότητα να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας του, γνωρίζοντας προφανώς ότι εάν δεν αλλάξουν κάπως οι συσχετισμοί στο πολεμικό πεδίο, η ρωσική προέλαση δεν πρόκειται να σταματήσει.

Γι’ αυτό και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters και στο CNN, ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία – η Συμμαχία έχει αρνηθεί προς το παρόν να εμπλακεί ευθέως στις πολεμικές συγκρούσεις. «Οι εταίροι μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να πάρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, επειδή η Ρωσία δεν θέλει, θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Δυνάμεις της Ρωσίας επιτίθενται στο Χάρκοβο

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας. «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.


Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε. Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι

Σε χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το CNN διακρίνονται οι περιοχές που έχουν περάσει στον έλεγχο των Ρώσων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεση σε στρατηγικής σημασίας πόλεις από διάφορες πλευρές εντείνοντας τους βομβαρδισμούς στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

Παράλληλα, κατάφεραν να εισέλθουν σε λιμάνι στα νότια και πιθανότατα έχουν κυκλώσει αρκετά άλλα.

Οι Ρώσοι ζητούν από τους δημάρχους να παραδώσουν τις πόλεις τους

Ακόμα μια στρατηγική περιοχή της Ουκρανίας, προσπαθούν να καταλάβουν οι Ρώσοι την έβδομη ημέρα από την εισβολή τους στη γειτονική χώρα.

Ο λόγος για το Κονοτόπ, μια πόλη στην περιφέρεια Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία. Οι Ρώσοι επιθυμούν το Κονοτόπ καθώς μπορεί να τους χρησιμεύσει ως διοικητικό κέντρο.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το NEXTA, φαίνεται ο δήμαρχος του Κονοτόπ να μιλά προς κατοίκους της περιοχής και να τους ανακοινώνει πως οι Ρώσοι έχουν στείλει τελεσίγραφο πως είτε θα τους παραδώσει την πόλη, είτε θα την καταστρέψουν ολοσχερώς.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Όλεγκ Σινεγκούμποφ. 

Καλεί τις μητέρες των αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών να τους παραλάβουν

Ο ουκρανικός στρατός κάλεσε σήμερα τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στην ουκρανική επικράτεια να έρθουν να τους παραλάβουν, ενώ το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει πιάσει δεκάδες αιχμαλώτους από την έναρξη της εισβολής στη χώρα από τη Μόσχα.

«Λήφθηκε απόφαση να επιστραφούν οι αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες στις μητέρες τους, αν έρθουν στην Ουκρανία, το Κίεβο για να τους παραλάβουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Aμυνας.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν πάρει, πλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες κι έχουν ενημερώσει σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι ανέφερε πως το προσωπικό του σταθμού, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε τις εργασίες του, ενώ τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις εγκαταστάσεις του.

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, περίπου 20 ελικόπτερα με Ρώσους αλεξιπτωτιστές είχαν πετάξει από την περιοχή Μικολάιβ προς την πόλη Βοζνεσένκ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ενώ κάτοικοι από γειτονική πόλη και εργαζόμενοι της μονάδας είχαν κατέβει στους δρόμους με την πρόθεση να μπλοκάρουν την προσέγγιση ρωσικών δυνάμεων.

Αύριο ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών – Θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός

Η Ρωσία αναμένει τους Ουκρανούς αξιωματούχους να φτάσουν στη Λευκορωσία αύριο το πρωί για τον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, κατά τον οποίο θα συζητηθεί μια κατάπαυση του πυρός, αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία, επικαλούμενα τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Ο ρωσικός στρατός θα παράσχει έναν ασφαλή διάδρομο για την ουκρανική αντιπροσωπεία, ανέφερε ο Μεντίνσκι, σύμφωνα με το TASS.

Ισχυρή έκρηξη κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε απόψε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters.