Η Μόσχα «αναζωπύρωσε» τους φόβους για επιβολή στρατιωτικού νόμου βάσει ενός νέου νομοσχεδίου που ενέκρινε η ρωσική Κάτω Βουλή και τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις ελεγχόμενες –από τη Ρωσία– περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, επιταχύνθηκαν.

Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας υποχώρησε περισσότερο από το 10%, κάτω από τις 2.200 μονάδες, σύμφωνα με την εφημερίδα KommerSant.

Οι μετοχές «έπεσαν» στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου, με τον δείκτη RTS που βασίζεται στο δολάριο να υποχωρεί κατά 5.2% στις 1.206.5 μονάδες. Ο δείκτης MOEX που βασίζεται στο ρούβλι υποχώρησε κατά 5.1% στις, 2.305.7 μονάδες.

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για σειρά από εγκλήματα, όπως η λιποταξία, η φθορά στρατιωτικής περιουσίας και η ανυπακοή, εφόσον διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιστράτευσης ή εχθροπραξιών.

«Οι δείκτες καταρρέουν σαφώς εν μέσω φόβων γύρω από το ενδεχόμενο επιστράτευσης και επιβολής στρατιωτικού νόμου», τόνισε ο αναλυτής της Tinkoff Investments, Κιρίλ Κομάροφ, προσθέτοντας ότι η σημερινή «κατάρρευση» θα αποτελεί πιθανότατα τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη MOEX από τη 30ή Ιουνίου.

«Τροφοδοτούνται από τις ειδήσεις για επικείμενα δημοψηφίσματα, καθώς και από την εντολή του κ. Προέδρου να ενισχυθεί η αμυντική παραγωγή».

Οι κατεχόμενες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία αργότερα αυτή την εβδομάδα, ενώ, ένας σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίσθηκε ότι οι ψηφοφορίες θα αλλάξουν για πάντα το γεωπολιτικό τοπίο υπέρ της Μόσχας.

«Η ρευστοποίηση προκλήθηκε αναφορικά με τον γεωπολιτικό παράγοντα· επιπλέον, υπάρχουν αναφορές στα Μέσα ενημέρωσης σχετικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης να εισαγάγει πρόσθετο φόρο στους εξαγωγείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από το 2023», υποστήριξε η BCS Express σε επίσημο σημείωμα.

Το ρούβλι παρέμενε σταθερό, διατηρώντας την ισοτιμία του στο όριο των 60 ρουβλίων έναντι του δολαρίου και του ευρώ· έναντι του δολαρίου, το ρούβλι παρέμεινε σταθερό στο όριο 60.15 ρουβλίων ανά δολάριο και ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0.3%, φθάνοντας τα 59.98 ρούβλια ανά ευρώ.

Το ρωσικό νόμισμα πρόκειται να ενισχυθεί από τη φορολογική περίοδο στο τέλος του μήνα, κατά την οποία συνήθως οι εξαγωγείς της Ρωσίας μετατρέπουν τα κέρδη από συνάλλαγμα του εξωτερικού σε ρούβλια, με σκοπό να καταβάλλουν τις πληρωμές στα δημόσια ταμεία. Η κορύφωση των πληρωμών αναμένεται την 26η Σεπτεμβρίου.

«Τονίζουμε ότι η δυναμική των συναλλαγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, παρά την έναρξη της εβδομάδας – “κλειδί” πριν από την πληρωμή των φόρων από τους εξαγωγείς, μπορεί εν μέρει να συνδέεται με την έλλειψη ρευστότητας σε συνάλλαγμα για έναν αριθμό παικτών», υπογράμμισε ο αναλυτής της PromsvyazBank, Γιεγκόρ Ζίλνικοφ.

Το ρούβλι εφέτος ήταν το νόμισμα με τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο, ενισχυμένο από τους έκτακτους κεφαλαιακούς ελέγχους, τους οποίους η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έθεσε σε εφαρμογή, σε μία προσπάθεια διακοπής της μαζικής ρευστοποίησης.

Διαβάστε ακόμη: