Στη δοκιμή ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου προχώρισε νωρίτερα η Ρωσία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πύραυλος Sarmat εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ που βρίσκεται στη Βόρεια Ρωσία και πέτυχε όλους τους στόχους που είχε προγραμματίσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σημειώνεται πως ο στόχος βρισκόταν στη χερσόνησο Καμτσάτκα, σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων ανατολικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η δοκιμή του νέου βαλλιστικού πυραύλου θα πρέπει να αποτελέσει «τροφή για σκέψη, για όσους απειλούν τη Ρωσία».

Σημειώνεται πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πύραυλος Sarmat έχει διευρύνει το εύρος του εξοπλισμού μάχης και έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, που του επιτρέπουν να ξεπερνά κάθε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Tι είναι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι ονομάζονται έτσι επειδή εκτελούν κίνηση βολής: εκτοξεύονται υπό γωνία, φτάνουν σε μεγάλο ύψος -πολύ πάνω από την ατμόσφαιρα- και τελικά πέφτουν ελεύθερα προς το στόχο ακολουθώντας καμπύλη τροχιά (το αντίθετο των βαλλιστικών πυραύλων είναι οι πύραυλοι κρουζ που χρησιμοποιούν στροβιλοκινητήρες όπως τα τζετ και πετούν οριζόντια).

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, ή ICBM, έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 5.500 χιλιόμετρα και προορίζονται κυρίως για πυρηνικά χτυπήματα.

Οι ICBM αναπτύχθηκαν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και βασίζονται στην ίδια τεχνολογία με τους πυραύλους των διαστημικών αποστολών. Και στις δύο περιπτώσεις, το φορτίο τοποθετείται στην κορυφή ενός πυραύλου που αποτελείται από τουλάχιστον δύο τμήματα ή στάδια.

Το πρώτο στάδιο αποδεσμεύεται και πέφτει στη πίσω στη Γη όταν εξαντλήσει τα καύσιμά του, οπότε πυροδοτείται το δεύτερο στάδιο. Μέχρι να εξαντληθούν τα καύσιμα του δεύτερου σταδίου, το φορτίο κινείται σε ύψος εκατοντάδων ή χιλιάδων χιλιομέτρων και έχει αναπτύξει ταχύτητα πολλών χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Όταν εξαντληθούν τα καύσιμα του τελευταίου σταδίου, το φορτίο απελευθερώνεται, ρυθμίζει την πορεία του και αρχίζει την κάθοδο προς τον στόχο. Οι περισσότεροι σημερινοί ICBM μπορούν να μεταφέρουν πολλές κεφαλές, μέχρι και πάνω από δέκα, οι οποίες αποτελούνται από μια πυρηνική συσκευή κλεισμένη σε ένα ανθεκτικό κωνικό περίβλημα.

Κάθε κώνος μπορεί να ρυθμίζει ανεξάρτητα την πορεία του, έτσι ώστε ένας ICBM να μπορεί να πλήττει πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα.

Η ανάπτυξη ICBM που μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε στον κόσμο θεωρείται ο σημαντικότερος λόγος που οι μεγάλες δυνάμεις περιόρισαν τη χρήση στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων.