Τέσσερις γυναίκες επικεφαλής κυβερνήσεων έχει να αντιμετωπίσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Σάννα Μάριν από τη Φινλανδία, η Μαγκνταλένα Άντερσον από τη Σουηδία, η Κάγια Κάλας από την Εσθονία και η Ινγκρίντα Σιμονίτε από τη Λιθουανία είναι οι γυναίκες που κρατούν «σκληρή» γραμμή ενάντια στον Ρώσο πρόεδρο.

Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας, Άντερσον και Μάριν, στην αρχή της εβδομάδας στάθηκαν δίπλα – δίπλα μπροστά στις κάμερες και μίλησαν ξεκάθαρα υπέρ της ένταξης των παραδοσιακά ουδέτερων χωρών τους στο ΝΑΤΟ.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα, οι δυο γυναίκες από το Βορρά δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν σκληρή γλώσσα κατά του Πούτιν και των οπαδών του στο Κρεμλίνο.

Πούτιν: Δεν έχουμε κακές προθέσεις για τους γείτονές μας

Κάγια Κάλας

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας διεκδικεί εδώ και εβδομάδες περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στα σύνορα των Βαλτικών δημοκρατιών με τη Ρωσία. Περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία «για να σταλεί μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο ότι η Δύση είναι σοβαρή, προωθώντας τον σκοπό της όπου μπορεί», τόνισε η Κάλας.

Ένα χρόνο πριν, επίσης, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιθουανίας Ιγκριντ Σιμονίτε χαρακτήρισε τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 «γεωπολιτική τρέλα» και ζήτησε να τερματιστεί το έργο, υποστηρίζοντας ότι θα έδινε στον Πούτιν περισσότερη δύναμη στη Δύση.

Σάννα Μάριν

Οταν ανέλαβε τα καθήκοντά της πρωθυπουργού της Φινλανδίας το 2019 σε ηλικία 34 ετών, η Σάννα Μάριν ήταν η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο και η νεότερη στην ιστορία της Φινλανδίας. Μεγαλωμένη από τη μητέρα της και τον σύντροφό της, η Σάννα ήταν η πρώτη στην οικογένειά της που φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Εκεί ανέπτυξε την πολιτική της συνείδηση. Είχε την αίσθηση ότι η παλαιότερη γενιά έκανε λίγα για τα μεγάλα ζητήματα: Την κλιματική καταστροφή, την ισότητα των δύο φύλων, τα κοινωνικά δικαιώματα:

Πριν από 10 χρόνια εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε και τρία χρόνια αργότερα μετακόμισε στο κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Αντι Ρίνε την έκανε υπουργό Μεταφορών στο υπουργικό του συμβούλιο τον Απρίλιο του 2019. Το κόμμα τη διόρισε πρωθυπουργό λίγους μήνες μετά την παραίτηση του Ρίνε. Η Σάννα, η οποία είναι μητέρα μιας μικρής κόρης, χρειάστηκε να οδηγήσει τη χώρα της μέσα από την πανδημία του κοροναϊού. Τώρα αντιμετωπίζει την επόμενη πρόκληση με τη Ρωσία.

Μαγκνταλένα Άντερσον

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας προήχθη από υπουργός Οικονομικών σε αρχηγό της κυβέρνησης από το κόμμα της, τους Σοσιαλδημοκράτες, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Στέφαν Λόφβεν.

Η 55χρονη Άντερσον βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θητεία της πριν από τις βουλευτικές εκλογές του τρέχοντος έτους. Διότι η 55χρονη αποχώρησε από τη θέση της μόλις μία ημέρα μετά την εκλογή της από τη Βουλή. Η πρότασή της για τον προϋπολογισμό απορρίφθηκε, οι Πράσινοι αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό και η Άντερσον επανεξελέγη επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η Σουηδέζα πρωθυπουργός προστατεύει την ιδιωτικότητά της όσο καλύτερα μπορεί. Τα ΜΜΕ γνωρίζουν ελάχιστα για τη ζωή της μακριά από την πολιτική, με τον σύντροφό της και δύο ενήλικα παιδιά. Αυτό που είναι γνωστό όμως είναι ότι η Άντερσον αγωνιζόταν στη γυμναστική στα νιάτα της και ήταν πρωταθλήτρια στην κολύμβηση. Είναι, επίσης, μεγάλη θαυμάστρια του metal συγκροτήματος System of a Down.

Ινγκρίντα Σιμονίτε

Η 47χρονη οικονομολόγος Ινγκρίντα Σιμονίτε μπορεί να έχασε από τον Γκιτάνας Ναουσέντα στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Λιθουανίας το 2019, αλλά ένα χρόνο αργότερα γιόρτασε τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές. Ως πρωθυπουργός, η μη κομματική υποψήφια των Συντηρητικών ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η Σιμονίτε εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών στο Βίλνιους, όπου τελικά έγινε υπουργός υπό τον πρωθυπουργό Άντριους Κουμπίλιους. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2009 και το 2010, ήταν αυτή που προχώρησε σε περικοπές συντάξεων.

Όταν η Σιμονίτε εξελέγη επικεφαλής της κυβέρνησης, ήταν η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε ενός κράτους μέλους της ανατολικής ΕΕ. Διόρισε επτά γυναίκες και οκτώ άνδρες ως υπουργούς και εξασφάλισε την πιο ισορροπημένη κυβέρνηση στην περιοχή ως προς το φύλο. Λίγο μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων τον ​​Μάρτιο του 2021, η Σιμόνιτε προειδοποίησε για τη ρωσική επιρροή, ζήτησε μια σκληρή πορεία από την πλευρά της ΕΕ και τον τερματισμό του αγωγού Nord Stream 2.