Στη ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) έλαβαν χώρα σήμερα (01/02) τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ιωσήφ Στάλιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, επ’ ευκαιρία της 80ής επετείου από την νίκη των Σοβιετικών επί των Ναζί στο Στάλινγκραντ, στις εκδηλώσεις της οποίας θα παραστεί και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα μνημεία για τη νίκη του Στάλιν, ο οποίος ενσαρκώνει την επικράτηση των Σοβιετικών επί των Ναζί αλλά και ένα καθεστώς τρομοκρατίας με εκατομμύρια θύματα, είναι σπάνια στη Ρωσία.

Οι τοπικές αρχές και οι εκπρόσωποι της πόλης του Βόλγκογκραντ παρέστησαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Στάλιν όπως και των δύο στρατιωτικών ηγετικών προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην μάχη του Στάλινγκραντ, των Γκεόργκι Ζούκοφ και Αλεξάντρ Βασιλιέφσκι.

Κάτω από τον γκρίζο ουρανό και τα μάτια δεκάδων θεατών, οι στρατιώτες εναπόθεσαν λουλούδια στις βάσεις των τριών χάλκινων προτομών, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Όλα έγιναν γρήγορα, η εντολή έπρεπε να εκτελεσθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο καλλιτέχνης, Σεργκέι Σερμπακόφ, που σχετίζεται με τη δημιουργία των προτομών, σε συνέντευξη στο τοπικό Μέσο, V1.

Νωρίτερα, εκκίνησαν οι εκδηλώσεις προς τιμήν της σοβιετικής νίκης στο Στάλινγκραντ, με κατάθεση στεφάνων στο μεγαλειώδες μνημείο των πεσόντων στη μάχη, όπου καίει η αιώνια φλόγα. Οι αρχές κήρυξαν αργίες, την 1η και 2α Φεβρουαρίου. Σήμερα (01/02), ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί την πόλη όπου θα μιλήσει, σχεδόν έναν χρόνο αφότου έδωσε εντολή για επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Οι εορτασμοί πραγματοποιούνται, καθώς το Κρεμλίνο παρουσιάζει με συνέπεια την επίθεση κατά της Ουκρανίας ως επιχείρηση «αποναζιστικοποίησης», σύμφωνα με την κληρονομιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τους Ρώσους, το Στάλινγκραντ είναι συνώνυμο με τη νίκη επί του ναζισμού και αυτή η μάχη κατέχει κεντρική θέση στον πατριωτισμό που προωθεί το Κρεμλίνο.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας συνεχίζει να χαρακτηρίζει ως «νεοναζί» την ουκρανική ηγεσία που είναι αποφασισμένη, σύμφωνα με τον ίδιο, να εξοντώσει τους ρωσόφωνους πληθυσμούς της ανατολικής Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη: