Ο Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σε επιπλέον 19 χρόνια φυλάκιση, με κατηγορίες που οι υποστηρικτές του θεωρούν κατασκευασμένες για να τον κρατήσουν για ακόμη περισσότερο καιρό εκτός πολιτικής.

«Ορίζουμε στον Ναβάλνι ποινή φυλάκισης 19 ετών που θα εκτίσει σε κατάστημα κράτησης ειδικού καθεστώτος», ανέφερε στην σημερινή του ετυμηγορία ο δικαστής του δικαστηρίου της Μόσχας.

Ο 47χρονος, ο οποίος είναι ο πιο σφοδρός εγχώριος επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίει ήδη περισσότερα από 11 χρόνια φυλάκισης για απάτη και άλλα εγκλήματα, τα οποία υποστηρίζει ότι είναι επίσης «ψεύτικα». Χθες, προέβλεψε πως θα του επιβληθεί μια «σταλινική ποινή» με επιπλέον 18 χρόνια φυλάκισης.

Το πολιτικό κίνημα του Ναβάλνι έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία και έχει χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικό».

Οι κρατικοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να του επιβληθούν άλλες δύο δεκαετίες σε σωφρονιστικό κατάστημα με έξι ξεχωριστές ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η υποκίνηση και η χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας και η δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Η κίνηση αυτή θεωρείται από την πλευρά Ναβάλνι και όχι μόνο, ως μια σκόπιμη, πολιτικά υποκινούμενη στρατηγική του Κρεμλίνου για να φιμώσει τον πιο ηχηρό αντίπαλό του, ο οποίος αποκάλυψε την επίσημη διαφθορά και οργάνωσε διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας.

Διαβάστε ακόμη: