Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το όριο της μηνιαίας μεταφοράς χρημάτων από φυσικά πρόσωπα τα οποία κατοικούν στη χώρα, σε λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού, από τα 150.000 δολάρια –μέτρο σε ισχύ έως τις 00:00 τα μεσάνυκτα– στο 1.000.000$, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.
Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την 1η Ιουλίου.
«Πλέον, το ίδιο ποσό μπορεί να μεταφερθεί σε λογαριασμούς του εξωτερικού από μη κατοίκους Ρωσίας, που αποτελούν, ωστόσο, φυσικά πρόσωπα από φιλικές χώρες», τονίσθηκε στην ανακοίνωση.
«Τα όρια στις μεταφορές έχουν αυξηθεί λόγω της σταθερής κατάστασης στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος», επισημάνθηκε εν συνεχεία.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι αρχές επέβαλαν ελέγχους στις μεταφορές συναλλάγματος στο εξωτερικό, επιτρέποντας στην αρχή τη μεταφορά έως 10.000 δολαρίων. Αργότερα, το όριο αυξήθηκε στα 50.000$ και τα 150.000 δολάρια.
Το ρούβλι «εκτινάχθηκε» σε υψηλό επτά ετών, η εφετινή πρόοδος έχει φθάσει το 35%
Το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας συνεχίζει το… «ράλι» ανόδου, το οποίο «πυροδοτεί» συζητήσεις στη Μόσχα για τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας, αναφορικά με ενδεχόμενη στόχευση σε μία «βέλτιστη» συναλλαγματική ισοτιμία.
Το νόμισμα «απογειώθηκε» έως και 1.7% στα 55.44 ανά δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το ισχυρότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015, βάσει των τιμών του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.
Το παγκόσμιο κέρδος διατηρήθηκε στο ακέραιο, ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι «χάραξης» πολιτικής μείωσαν το επιτόκιο αναφοράς κατά 1.050 μονάδες βάσης και χαλάρωσαν τα επιβεβλημένα capital controls, η εφαρμογή των οποίων απέτρεψε τις ρευστοποιήσεις των επενδυτών του εξωτερικού σε περιουσιακά στοιχεία της χώρας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διαφημίσει την ανάκαμψη ως απόδειξη ότι η Ρωσία έχει αφήσει πίσω τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, διατηρούν ακόμη μεγαλύτερες επιφυλάξεις, για μία πρόοδο που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και τα δημοσιονομικά της χώρας.
Τα μέτρα χαλάρωσης της Τράπεζας της Ρωσίας είχαν ανεπαίσθητη επίδραση στη δυναμική του ρουβλίου, η οποία οφείλεται στους περιορισμούς των συναλλαγών σε δολάρια και στη χαμηλή ζήτησή του, εν μέσω «κατάρρευσης» των κρατικών εισαγωγών.
Το νόμισμα βρίσκεται σε ανοδική «τροχιά», από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος, αρχικά, προκάλεσε καταστροφή, «ρίχνοντας» το νόμισμα στο ιστορικό χαμηλό των 121.5275 ανά δολάριο στις 10/03, καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη προσπάθησαν να απομονώσουν τη χώρα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όμως, αφότου η Μόσχα επέβαλε υποχρεωτικές πωλήσεις σε συνάλλαγμα στους εξαγωγείς και απαίτησε από ορισμένους ενδιαφερόμενους ενεργειακών προμηθειών να πραγματοποιούν συναλλαγές αποκλειστικά σε ρούβλια, το νόμισμα κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 118%.