Eντονη κινητικότητα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό γύρω από το θέμα των μη ρυπογόνων μορφών ενέργειας, καθώς ο κόσμος προσπαθεί με ταχείς ρυθμούς να απομακρυνθεί από τη βαθιά εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα. Υπό το πρίσμα αυτό, η επί μακρόν ενοχοποιημένη πυρηνική ενέργεια επανέρχεται στο προσκήνιο ως μια εναλλακτική, αν και αμφισβητείται σε μεγάλο βαθμό το αν όντως μπορεί να λογίζεται ως μη ρυπογόνος. Στην περίπτωση της μεγάλης εταιρείας κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών Rolls-Royce, αυτή ηγείται κοινοπραξίας στην οποία λαμβάνει μέρος και το βρετανικό Δημόσιο και έργο της είναι η κατασκευή συγκροτήματος με μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η εν λόγω κοινοπραξία άντλησε προσφάτως επενδυτικά κεφάλαια της τάξεως των 405 εκατομμυρίων λιρών, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC. Eξ αυτών, τα 195 εκατομμύρια στερλίνες προέρχονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα 210 εκατ. στερλίνες από την κυβέρνηση της Βρετανίας. Εκτιμάται πως η εταιρεία που θα δημιουργηθεί, η Rolls-Royce Small Modular Reactor (SMR), θα δημιουργήσει έως και 40.000 θέσεις εργασίας στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής της έως το 2050. Πάντως, οι επικριτές της πρωτοβουλίας επισημαίνουν πως η έμφαση δεν πρέπει να δίνεται σε νέους αντιδραστήρες, αλλά σε ανανεώσιμη ενέργεια.

Αυτή την περίοδο, εν τω μεταξύ, διεξάγεται παράλληλα στη Γλασκώβη η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, όπου υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι και εταιρικοί ηγέτες αποπειρώνται να συντονιστούν σε ευρύτατη κλίμακα για τη δραστική μείωση των ρύπων και την αποτροπή τής περαιτέρω εκτράχυνσης της υπερθέρμανσης.

Σήμερα στη Βρετανία το 16% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από αντιδραστήρες. Οι Small Modular Reactors είναι μικρότεροι από τους συμβατικούς, ενώ η επένδυση από την κοινοπραξία των Rolls-Royce Group, BNF Resources, Exelon Generation και της κυβέρνησης αποσκοπεί στον σχεδιασμό μικρών αντιδραστήρων από την πρώτη, ούτως ώστε να εξετασθεί εάν μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφος της χώρας. Επιπλέον, θα εντοπίσει ποιες περιοχές είναι οι κατάλληλες για την κατασκευή εξαρτημάτων για τους αντιδραστήρες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στις βόρειες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και υπάρχουν ήδη συναφείς εγκαταστάσεις, άρα και η ανάλογη τεχνογνωσία.

Άνοδος στο χρηματιστήριο 

Μετά την ανακοίνωση για τις δραστηριότητες της κοινοπραξίας, η τιμή της μετοχής της Rolls-Royce σημείωσε άνοδο κατά 4,2%, στις 147,85 πένες. Κατά τις ανακοινώσεις της τελευταίας, ο ένας σταθμός πυρηνικής ενέργειας θα καταλαμβάνει μόλις το 1/10 του χώρου του συμβατικού, ο οποίος έχει έκταση όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, όπως αναφέρει το BBC. Θα τροφοδοτεί, δε, σχεδόν 1 εκατομμύριο σπίτια και θα έχει παραγωγική ικανότητα 470 μεγαβάτ, το οποίο, όπως ανέφερε η Rolls-Royce, αντιστοιχεί στην παραγόμενη ενέργεια από περισσότερες από 150 επίγειες ανεμογεννήτριες.
Ο επικεφαλής της εταιρείας, Γουόρεν Ιστ, δήλωσε πως η τεχνολογία των μικρών αντιδραστήρων προσφέρει καθαρή ενέργεια. Το δε κόστος τους ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισ. λίρες έκαστος έναντι των 20 δισ. λιρών που στοιχίζουν οι συμβατικοί. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι κατά τον επιστημονικό συνεργάτη της Greenpeace Βρετανίας, δρα Νταγκ Παρ, «οι αντιδραστήρες SMR παραμένουν ακριβότεροι από την τεχνολογία των ΑΠΕ, ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος αποτελεσματικής διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων που δημιουργούν, ούτε έχει επιτευχθεί συναίνεση για τον τόπο εγκατάστασής τους».