Αλλαγές έρχονται στο ΤΧΣ – Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και ο εφαρμοστικός νόμος για την παράταση του «Ηρακλή» ψηφίζεται αμέσως μετά το Πάσχα και θα ακολουθήσει ο νέος νόμος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Όπως είναι γνωστό το πρώτο σκέλος του νόμου για το ΤΧΣ, που αφορούσε τη δυνατότητα συμμετοχής του σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ως ιδιώτης επενδυτής, τον τρόπο διάθεσης των συμμετοχών του (π.χ. με ΑΜΚ, book building, κ.λ.π.) και την αναβάθμιση του Γενικού Συμβουλίου ως οργάνου για αποφάσεις ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου.

Η αλλαγή αυτή οδήγησε στη συμμετοχή του στην πρόσφατη και απολύτως επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και στη μείωση του ποσοστού του στο 27%.

Τώρα ακολουθεί το δεύτερο σκέλος, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Ταμείου, καθώς οι συνθήκες για τις οποίες δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια έχουν εκλείψει.

Ο αρχικός ρόλος του ΤΧΣ πριν τις αλλαγές που θα επέλθουν, ήταν η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σήμερα οι συνθήκες επιβάλλουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες, ακολουθώντας τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνειας και λογοδοσίας και με τρόπο επικερδή για το Δημόσιο.

Στόχος, λοιπόν, με τις αλλαγές στο ΤΧΣ και το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι: 

-Η δημιουργία αξιόπιστου στρατηγικού πλάνου αποεπένδυσης (exit plan).

-Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υποστηρίζει τις τράπεζες για την ανάδειξη και κεφαλαιοποίηση αξιών, προς όφελος του τραπεζικού συστήματος, των μετόχων και των Ελλήνων φορολογουμένων.

-Θα παρέχει τεχνογνωσία προς το τραπεζικό σύστημα.

-Μεγαλύτερη ευελιξία και διατήρηση της ανεξαρτησίας του, τηρώντας όλους τους κανόνες της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων, των ευρωπαϊκών οδηγιών, και των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνειας και λογοδοσίας.

Ενώ ευελιξία θα υπάρχει και σε ότι αφορά το περίφημο fit & proper, τα κριτήρια δηλαδή που αφορούν την επιλογή των μη εκτελεστικών μελών στα ΔΣ των τραπεζών.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τα κριτήρια καταλληλότητας και ανεξαρτησίας των μελών των Δ.Σ., ενώ προβλέπονται κυρώσεις στις περιπτώσεις αποκλίσεων από τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης και παραβάσεων των ορκωτών λογιστών.

Η υπόθεση της Folli Follie έριξε βαριά σκιά πάνω στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αποτέλεσε το σημείο μηδέν για να ξεκινήσουν σοβαρές και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της.

Έχει συσταθεί, λοιπόν, Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την κωδικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στο «μικροσκόπιο» αυτής της επιτροπής έχουν μπει όλες εκείνες οι «ατέλειες» του συστήματος που οδήγησαν στην υπόθεση κόλαφο της Folli Follie. Το πόρισμα αλλά και η πρόταση της επιτροπής για την αναθεώρηση του πλαισίου για την Κεφαλαιαγορά αναμένεται να είναι έτοιμα μέσα στο Ιούνιο.

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλαγές

Όπως αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος, οι αλλαγές και στο ΤΧΣ, μεταξύ άλλων, αφορούν στην:

  1. Δημιουργία ανεξάρτητου πειθαρχικού οργάνου για πρόληψη και καταστολή.
  2. Ενίσχυση συνεργασίας με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Πρόθεση είναι η στενότερη συνεργασία και συνέργεια με ορκωτούς ελεγκτές και ενδεχομένως να εξεταστεί το πλαίσιο για την έκδοση πιστοποιητικών ελέγχου.
  3. Εκσυγχρονισμός της οργανωτικής και διοικητικής δομής.
  4. Αναθεώρηση του πλαισίου για τη στελέχωση και την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας αλλά και αξιολόγησης των στελεχών της.
  5. Αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχων και λειτουργίας, με ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων.
  6. Ψηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης για την πρόληψη και για την τεκμηρίωση ελέγχων και κατασταλτικών μέτρων.
  7. Ενσωμάτωση όλων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών και των ευρωπαϊκών προτύπων που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγορών (European Securities and Markets Authority -ESMA), στην οποία είναι ήδη μέλος.
  8. Ενσωμάτωση όλων των νέων οδηγιών για προετοιμασία συμμετοχής της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο σχέδιο της Ε.Ε. για τη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.
  9. Συνέργειες – συνεργασίες και υιοθέτηση αποτελεσματικών εργαλείων και μεθόδων που ακολουθούνται σε διεθνές επίπεδο, όπως, για παράδειγμα, από τις αμερικανικές αρχές.
  10. Διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων, σε πολλά επίπεδα (π.χ. με άλλες επιτροπές κεφαλαιαγοράς, τράπεζες, αρμόδιες αρχές, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο συνεργασίας του ΟΟΣΑ και της FATF – Financial Action Task Force) για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
  11. Ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτό περιλαμβάνει νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς ο ασκών τον έλεγχο θα ελέγχεται επίσης.
  12. Ενίσχυση της ασφάλειας δεδομένων και υποχρεώσεων έναντι της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου και το πότε και πως μπορεί αυτό να αρθεί.
  13. Ενίσχυση της νομικής προστασίας των μελών και των στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, βάσει των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν στην Ε.Ε. και διεθνώς, προκειμένου να επιτελούν το έργο τους χωρίς το φόβο ή την απειλή προσωπικών διώξεων.
  14. Ενίσχυση της ανεξαρτησίας ως αρχή, βάσει των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν για τις ανεξάρτητες αρχές στην Ε.Ε. και διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και θέματα αξιολόγησης στελεχών και μελών, και το θέμα της νομικής προστασίας (όρια, προϋποθέσεις, κ.λ.π.), και της ανεξαρτησίας των μελών. Επίσης, στο θέμα της ανεξαρτησίας εντάσσεται το ζήτημα της αυτοχρηματοδότησης, αυτοδιοίκησης και αυτοαξιολόγησης. Για παράδειγμα, τα πειθαρχικά όργανα, τα όργανα καταστολής, πρόληψης να είναι ανεξάρτητα και να λειτουργούν εντός της αρχής. Δηλαδή, να υπάρχουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για την αξιολόγηση και την αποτελεσματικότητα του έργου της, χωρίς να δέχεται έξωθεν παρεμβάσεις (ελέγχους κ.λ.π.).

    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.