Ριζικές αλλαγές έρχονται στην ευρωπαϊκή Ένωση σε όσα ισχύουν για την Golden Visa. Η Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη έβαλε οριστικό τέλος στο σύστημα “Golden passport” της Μάλτας, σε μια ιστορική απόφαση που επιφέρει καθολική απαγόρευση της παροχής υπηκοότητας μέσω επένδυσης εντός ΕΕ. Η απόφαση του Δικαστηρίου της 29ης Απριλίου κλείνει έναν πολύχρονο δικαστικό κύκλο και ανοίγει νέο κεφάλαιο στη μεταναστευτική πολιτική επενδυτών.
Η απόφαση-σταθμός κατά της εμπορευματοποίησης της ιθαγένειας
Το πρόγραμμα υπηκοότητας της Μάλτας επέτρεπε την απόκτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου με αντάλλαγμα επένδυση 700.000 ευρώ σε ακίνητο, γεγονός που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ως αντίθετο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λόγω κινδύνων διαφθοράς, ξεπλύματος και απειλών για την ασφάλεια.
Το Δικαστήριο της ΕΕ ξεκαθάρισε ότι η ιθαγένεια της ΕΕ δεν μπορεί να αποτελεί εμπορικό προϊόν, καθώς συνεπάγεται αμοιβαία εμπιστοσύνη και δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας, άρα κάθε παραχώρηση πρέπει να πληροί αυστηρούς και ουσιαστικούς δεσμούς με το κράτος-μέλος.
Golden Visa: Το εναπομείναν “παράθυρο” επενδυτικής μετανάστευσης
Πλέον, το μόνο επιτρεπόμενο εργαλείο προσέλκυσης επενδυτών είναι η λεγόμενη Golden Visa, δηλαδή άδεια διαμονής μέσω επένδυσης. Αν και νόμιμη, βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν για ενδεχόμενες έμμεσες επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη, καθώς εξασφαλίζει ελεύθερη μετακίνηση στη Ζώνη Σένγκεν.
Η κατάργηση της Golden Visa στην Ισπανία εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία – οι οποίες συνεχίζουν να παρέχουν τέτοιες άδειες.
🔎 Στην Ελλάδα, η Golden Visa απαιτεί επενδύσεις σε ακίνητα άνω των 250.000 ή 500.000 ευρώ (ανά περιοχή), με δικαίωμα μόνιμης διαμονής αλλά όχι εργασίας.
Μια “χρυσή” δεκαετία για τις ευρωπαϊκές άδειες διαμονής
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικής Έρευνας (EPRS), την περίοδο 2011–2019:
- 132.000 πολίτες τρίτων χωρών απέκτησαν υπηκοότητα ή άδεια διαμονής.
- Οι συνολικές επενδύσεις ξεπέρασαν τα 21,4 δισ. ευρώ.
- Το 50% των χρυσών διαβατηρίων στην Κύπρο και το 40% στη Μάλτα δόθηκε σε Ρώσους πολίτες, στοιχείο που προκάλεσε νέα ανησυχία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Κομισιόν αυστηροποιεί το πλαίσιο – Πρόταση για εισφορά στα κράτη-μέλη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει:
- Την κατάργηση των Golden Passports.
- Τη ρύθμιση των Golden Visas.
- Την επιβολή εισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό από τα κράτη-μέλη που συνεχίζουν τα προγράμματα Golden Visa.
Επίσης, με τον Κανονισμό για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων και την αναθεώρηση της Οδηγίας για τους Επί Μακρόν Διαμένοντες, η Κομισιόν επιχειρεί να περιορίσει τον κίνδυνο κατάχρησης του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Επενδυτές χωρίς δικαιώματα Σένγκεν – Η περίπτωση της Κύπρου
Σημειώνεται ότι η Κύπρος, αν και προσφέρει Golden Visa, δεν έχει ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν, άρα οι κάτοχοι της άδειας δεν έχουν ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ. Αντίθετα, Ελλάδα και Πορτογαλία παραμένουν ελκυστικοί προορισμοί, παρά τις πιέσεις για περιορισμούς στο στεγαστικό.
Το πολιτικό διακύβευμα: ασφάλεια ή επενδύσεις;
Η απόφαση του ΔΕΕ δημιουργεί νομικό προηγούμενο και επανεκκινεί τον δημόσιο διάλογο για την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια της Ένωσης. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο τα προγράμματα Golden Visa μπορούν να επιβιώσουν σε ένα αυστηρότερο νομικό και θεσμικό περιβάλλον.
Διαβάστε ακόμη:
- Η πολιτική τυμβωρυχία με τα Τέμπη συνεχίζεται αλλά αυτή τη φορά η κοινωνία αντιδρά με ψυχραιμία
- H Όλγα Κεφαλογιάννη, το δόγμα «σεμνά και ταπεινά» και το πάρτι γενεθλίων με τους hi profile καλεσμένους
- Γιατί θέλει την προεδρία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Γιάννης Σαρακάκης;
- Η κομβική σημασία της Αλεξανδρούπολης στον πόλεμο της Ουκρανίας – Σε κέντρο κατασκοπίας έχει εξελιχθεί η ακριτική πόλη