Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσε το κόστος δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5% – 50 μονάδες βάσης) για πρώτη φορά σε «βάθος» δεκαετίας, επιταχύνοντας τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας με την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, η Riksbank μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 2,75% και δήλωσε ότι παρόλο που η αβεβαιότητα είναι πιο έντονη απ’ ό,τι συνήθως μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, είναι πιθανές περαιτέρω μειώσεις τον Δεκέμβριο και το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Όλοι εκτός από τρεις εκ των 21 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προέβλεψαν σωστά το μέγεθος της μείωσης.

«Για την πρόσθετη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, το επιτόκιο πρέπει να μειωθεί λίγο ταχύτερα απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί τον Σεπτέμβριο», ανέφερε η Riksbank σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό από μόνο του να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα, αλλά είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στο στόχο».

Η απόφαση αυτή διατηρεί τη Σουηδία σε θέση οδηγού όσον αφορά την παγκόσμια νομισματική χαλάρωση, καθώς η κεντρική της τράπεζα ανταποκρίνεται στην ραγδαία μείωση των πιέσεων στις τιμές σε μια οικονομία που αγωνίζεται να ανακάμψει. Η Riksbank βλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι και το επόμενο έτος.

Σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Riksbank, Erik Thedeen, δήλωσε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη είναι ασυνήθιστα έντονη μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Προειδοποίησε, δε, ότι οι εισαγωγικοί δασμοί που έχει περιγράψει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν τις σουηδικές εξαγωγές.

Ενώ τα εμπορικά εμπόδια και οι δασμοί οδηγούν συνήθως σε υψηλότερο πληθωρισμό, «αυτό θα πρέπει να σταθμιστεί έναντι του κινδύνου μίας ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας. «Θα ήταν δυσάρεστο για την παγκόσμια οικονομία, και όχι λιγότερο για μία χώρα όπως η Σουηδία, αν καταλήξουμε σε έναν εκτεταμένο εμπορικό πόλεμο».

Η σουηδική κορώνα μείωσε τα κέρδη της έναντι του ευρώ μετά τη σημερινή απόφαση της Riksbank και διαπραγματεύεται γύρω στο 11,63, με άνοδο περίπου 0,2%. Η κορώνα κυμαίνεται κοντά σε χαμηλό τριών μηνών έναντι του κοινού νομίσματος της ΕΕ και έχει χάσει περισσότερο από 4% μέχρι στιγμής φέτος.

Διαβάστε ακόμη: