Μπορεί τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας να μονοπωλούν την επικαιρότητα στην αγορά του ρεύματος και πρόσκαιρα η τάση αυτή να διευρύνεται, όμως οι ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στην αγορά του retail και η μόνιμη συζήτηση των στελεχών που αναλύουν τις επόμενες κινήσεις στον κλάδο.
Με τη ΔΕΗ να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στην λιανική αγορά με 5,5 εκατ. καταναλωτές και τα μερίδια αγοράς να ανεβοκατεβαίνουν στις υπόλοιπες θέσεις μεταξύ των καθετοποιημένων ομίλων (Protergia, Ήρων και Εlpedison), ανά μήνα, η αγορά ηλεκτρισμού σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου θα μπει το επόμενο διάστημα σε έναν νέο κύκλο συγκέντρωσης.
Υπάρχουν ηχηρά πωλητήρια
«Υπάρχουν αυτή την περίοδο πωλητήρια στην αγορά του retail από μεγάλες εταιρείες που δεν μπορείτε να φανταστείτε», έλεγε πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος μεγάλου ενεργειακού ομίλου που συγκεντρώνει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο λόγος είναι ότι ο τομέας τους retail αλλάζει όψη και οι εταιρείες από πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να πωλήσουν στους πελάτες τους, υπηρεσίες και ολοκληρωμένα προϊόντα που δημιουργούν μια διαφορετική εμπειρία στον τομέα των οικιακών πελατών και των επαγγελματιών. Το μοντέλο αυτό ανάπτυξης δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να ακολουθήσουν όλοι.
Η ΔΕΗ είναι από τους πρώτους που ενστερνίστηκαν αυτή την φιλοσοφία με μια στρατηγική που υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό και η εξαγορά της Κωτσόβολος: λιγότερα έσοδα από την προμήθεια αύξηση εσόδων από υπηρεσίες και νέα προϊόντα
Μέσα στην επόμενη διετία, η Επιχείρηση έχει θέσει ως στόχο να πέσει το μερίδιό της στο 45% από περίπου 53% που είναι σήμερα. Αυτές οι οκτώ ποσοστιαίες μονάδες θα πάνε στους ιδιώτες προμηθευτές που διαγκωνίζονται για την δεύτερη θέση στο retail.
Οι νέες κινήσεις
Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2023, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε ότι στα επόμενα χρόνια θα είναι αδύνατο για εταιρείες που δεν είναι καθετοποιημένες να επιβιώσουν στην αγορά και να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη επόμενη ενεργειακή κρίση.
Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές καλούνται να οργανώσουν τις άμυνές τους και να θωρακιστούν από μελλοντικούς κινδύνους και οι μικρότεροι και πιο «αδύναμοι» κρίκοι της αγοράς να αναζητήσουν καταφύγιο σε μεγαλύτερους ομίλους.
Βλέψεις για εξαγορές φαίνεται να έχει επί του παρόντος μόνο η Protergia. Σήμερα, η εταιρεία έχει μερίδιο 15% στην ελληνική αγορά που σκοπεύει να φτάσει στο 20% μέσα στο 2024 με σκοπό να διπλασιαστεί στο 30% έως το 2026 μέσα από νέες εξαγορές και οργανική ανάπτυξη. Ήδη, με την ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιο της Ελλάδος, ύστερα από μια μακρά περίοδο συνεργασίας με την ΔΕΗ, το ποσοστό της Protergia στους βιομηχανικούς καταναλωτές αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο 39%, από 7%.
Οι υπόλοιποι παίχτες
Μέσα στην ενεργειακή κρίση, η Μυτιληναίος εξαγόρασε την Watt&Volt μία από τις μη καθετοποιημένες εταιρείες με δυναμική ανάπτυξη όλα τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα του ηλεκτρισμού αλλά και το κομμάτι της προμήθειας από την Volterra του ομίλου της ΑΒΑΞ.
Στους ενεργειακούς ομίλους που η λιανική δεν είναι στις κύριες δραστηριότητες αναζητούν στην αγορά τις επόμενες κινήσεις αναδιάρθρωσης στον κλάδο.
Η Helleniq Energy που κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αγοράσει το σύνολο των μετοχών (το 65% του ΤΑΙΠΕΔ) ή να ρευστοποιήσει την συμμετοχή της στην εταιρεία. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία βρίσκεται σε ένα στάδιο αναδιάρθρωσης, αναζητώντας νέα πατήματα στην αγορά έχει ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιό της. Πρόκειται για την Φυσικό Αέριο με μερίδιο 3,3% στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον Γενάρη
Η εξαγορά της εταιρείας από ένα μεγάλο όμιλο θα δημιουργούσε αυτομάτως μια σημαντική αύξηση μεριδίου και ένα πελατολόγιο άνω των 500.000 στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου.
Η γιγάντωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα των παραχωρήσεων σε συνδυασμό με τις συμμαχίες που αναζητά στον τομέα των ΑΠΕ, έχουν ανοίξει τις συζητήσεις στην αγορά και για το μέλλον του Ήρωνα παρότι η εταιρεία ουδέποτε έχει εκφράσει ή υπαινιχθεί σχέδιο αποεπένδυσης από τη λιανική του ρεύματος.
Μια παρόμοια φημολογία επικρατεί εδώ και καιρό και για την Elpedison, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχουν ορατά σημάδια που να επιβεβαιώνουν μια αντίστοιχη εξέλιξη. Η διοίκηση πάντως της Helleniq Energy που ελέγχει μαζί με την Edison την εταιρεία, έχει μιλήσει κατά καιρούς για τα περιορισμένα περιθώρια κέρδους στο retail και για απουσία μερισμάτων προς τους μετόχους από την ίδρυση της Elpedison έως σήμερα.
Διαβάστε ακόμη:
- Γλυφάδα: Σκότωσε τρεις και αυτοκτόνησε ο Αιγύπτιος δράστης στη ναυτιλιακή εταιρεία European Product Carriers του Σπύρου Καρνέση
- Λογαριασμοί ρεύματος: Επιδότηση σε 730.000 νοικοκυριά για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο
- Κατερίνα Λιόλιου: Θαμώνας της πέταξε αντικείμενο και του ζήτησε να φύγει από το μαγαζί
- Νίκος Αναδιώτης: Η ομοφυλοφιλία είναι ξεκάθαρα αμαρτία