«Κλειδώνει» η επιδότηση των οικογενειακών λογαριασμένων ρεύματος και τον Σεπτέμβριο, με το υπουργείο Ενέργειας να καταλήγει σ’ αυτή την απόφαση, θέλοντας να αποφύγει νέα επιβάρυνση των καταναλωτών από την υψηλές τιμές χονδρικής.

Οι τελευταίες συνεχίζουν σε υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο. Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση χονδρεμπορική τιμή από την 1η έως και τις 29 Αυγούστου διαμορφώνεται στα 129,9 ευρώ/MWh, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του Ιουλίου ήταν στα 137,16 ευρώ/MWh.

Η επιδότηση που θα δοθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα κινηθεί στα επίπεδα Αυγούστου. Αυτό σημαίνει πως τα νοικοκυριά για καταναλώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως 500 kWh θα λάβουν επιδότηση 1,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Σ’ ό,τι αφορά στους προμηθευτές ενέργειας είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει η τάση διατήρησης των ενεργειακών τιμολογίων στο ύψος του Αυγούστου. Η Protergia ήδη έκανε γνωστό ότι θα διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές τον Σεπτέμβριο.

Ποια κυμαινόμενα τιμολόγια μένουν εκτός επιδότησης

Εκτός της επιδότησης του Αυγούστου θα μείνουν τα κίτρινα τιμολόγια, με απόφαση του υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Η απόφαση βασίζεται στο γεγονός ότι τα εν λόγω κυμαινόμενα τιμολόγια είναι ήδη χαμηλές από τους προμηθευτές ενέργειας και κάτω από τα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η εξαίρεση δεν αφορά τα πράσινα τιμολόγια, αφού κανένα δεν ήταν κάτω από τα 14 λεπτά/κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ που δημοσιεύτηκε προχθες, δικαιούχοι της επιδότησης του Αυγούστου, που καθορίστηκε στα 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα  καθίστανται όσοι έχουν τιμή κυμαινόμενου τιμολογίου  μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh), ή 14 λεπτά/κιλοβατώρα.

Διαβάστε ακόμη: