Σε ανοιξιάτικους ρυθμούς και με την στήριξη  των ΑΠΕ νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα δουν αισθητά χαμηλότερα την τιμή του πράσινου  ειδικού τιμολογίου τον Απρίλιο, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα και στο ξεκίνημα της νέας πολιτικής ηγεσίας που βάζει ψηλά στις προτεραιότητες το ενεργειακό κόστος.

Η βουτιά της τιμής χονδρεμπορικής του  Μαρτίου κατά 31% σε σχέση με τον Φεβρουάριο αποτυπώθηκε και στην προσφορά της ΔΕΗ, του κυρίαρχου παίκτη της αγοράς, που ανακοίνωσε χθες την τιμή του ειδικού τιμολογίου στα 11,6 λεπτά έναντι 15,48 λεπτών τον Μάρτιο μειωμένο σχεδόν κατά 25%.

Είναι η πρώτη φορά μετά από ένα τρίμηνο που η Επιχείρηση παίρνει απόσταση από τα τιμολόγια των άλλων καθετοποιημένων παραγωγών (Μetlen, Ήρων), ρίχνοντας την τιμή του πράσινου τιμολογίου στο οποίο βρίσκεται η μερίδα του λέοντος των πελατών της. Με τον τρόπο όμως αυτό η ΔΕΗ εντείνει τον ανταγωνισμό και πιέζει τους παρόχους με τα μικρότερα μερίδια στην αγορά και τα λιγοστά μέσα να αμυνθούν μεγαλώνοντας υπέρ της την ψαλίδα των τιμολογίων.

Χαμηλότερες τιμές

Η κατακόρυφη πτώση της κιλοβατώρας αναμένεται να έχει ορατά αποτελέσματα στην τσέπη των καταναλωτών, οι οποίοι είναι σημαντικό να εξοικειωθούν με τον τρόπο υπολογισμού της τελικής τιμής ανά μήνα, σχολίαζαν χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Η τιμή του ρεύματος είναι ευθέως ανάλογη με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ενέργειας» τόνιζαν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ.

Και πρόσθεταν ότι η αποκλιμάκωση της τιμής του Μαρτίου δεν προδικάζει απαραίτητα την ίδια εξέλιξη και για τον επόμενο μήνα, παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρικό σύστημα εισέρχεται σε λιγότερα ταραγμένα νερά από πλευράς διακυμάνσεων τιμών την Άνοιξη και το Φθινόπωρο λόγω της αυξημένης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και της περιορισμένης ζήτησης (με τις γνωστές όμως συνέπειες των περικοπών ενέργειας για την ισορροπία και την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος).

Αποτέλεσμα της ραγδαίας υποχώρησης των τιμών της χονδρεμπορικής είναι ότι η μέση τιμή τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 105,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 154,09 ευρώ ανά MWh που έκλεισε τον Φεβρουάριο. Αυτό οδήγησε σε σημαντικές διψήφιες μειώσεις των τιμολογίων τους προμηθευτές ενέργειας, οι οποίες κυμαίνονται από 19,8% έως 53,8% διαμορφώνοντας ένα εύρος τιμών μεταξύ 11,6 λεπτά 17,4 λεπτά. Όταν τον περασμένο μήνα, η μέση χρέωση των τιμολογίων ήταν στα 19,2 ευρώ ανά κιλοβατώρα με την μεγαλύτερη τιμή να καθορίζεται στα 25 λεπτά.

Η εικόνα αυτή βοηθά και στον τερματισμό των επιδοτήσεων που παρείχε το ΥΠΕΝ το προηγούμενο τετράμηνο στους οικιακούς καταναλωτές έχοντας παράλληλα σε εκκρεμότητα την οικονομική στήριξη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα.

Η νέα πολιτική ηγεσία κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της για την λιανική ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να προκαλέσει μια νέα αναστάτωση στην αγορά στον κόσμο των χρωματιστών τιμολογίων, δίνοντας βάρος στη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και  στους ευάλωτους καταναλωτές καθώς υπάρχουν υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στην χώρα.

Τα νέα τιμολόγια

Με βάση τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν μέχρι αργά χθες το βράδυ από τους προμηθευτές ενέργειας, οι τιμές του Απριλίου διαμορφώνονται ως εξής: Για την Protergia στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, παραμένοντας αμετάβλητη από το περασμένο καλοκαίρι.

Πιο κοντά στο τιμολόγιο της ΔΕΗ βρέθηκε η Ήρων με την τιμή της να υποχωρεί στα 12,4 λεπτά (από 15,96 ευρώ τον Μάρτιο), στα 15,85 λεπτά για την Εlpedison και στα ίδια επίπεδα και για την NRG. Μείωση κατά 33,4% παρουσιάζουν τα τιμολόγια της ΖενιΘ, τα οποία διαμορφώνονται στα 16 λεπτά (από 23,1 λεπτά τον προηγούμενο μήνα). Στα 17,4 λεπτά «κλειδώνει» η τιμή για τη Φυσικό Αέριο, στα 15,80 λεπτά για την Volton ενώ την μεγαλύτερη μείωση εμφανίζει η Ελίν (53,8%) στα 10,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 22,51 λεπτά τον Μάρτιο.

Ο ευρωπαϊκός χάρτης

Με σύμμαχο την ηλιακή ενέργεια, την βελτιωμένη παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας και τον ήπιο καιρό οι τιμές ηλεκτρισμού μειώθηκαν και στην Ευρώπη στα 90/MWh σε σύγκριση με τα επίπεδα των 126 ευρώ/MWh που παρατηρήθηκαν τον Φεβρουάριο και αντίστοιχα τα 112 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο (αισθητά χαμηλότερα από την Ελλάδα).

Σύμφωνα με την Eurelectric, τον οργανισμό των Ευρωπαϊκών utilities, οι  αιτίες για τις υψηλές τιμές της προηγούμενης περιόδου ήταν η χαμηλή παραγωγή αιολικών, η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου των τελευταίων δύο ετών, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς και της διακοπής των ροών από τη Νορβηγία.

Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως ένα καθαρότερο και πιο ευέλικτο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζει η Eurelectric.Τον Μάρτιο, η ηλιακή ενέργεια συνέβαλε στη μείωση των τιμών και ενώ 65 GW νέας ισχύος προστέθηκαν μόνο το 2024. Έτσι, το μερίδιο των ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα ήταν 15% υψηλότερο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, αλλά εξακολουθεί να είναι 1% χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2024.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος η ημερήσια τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 51% στο πρώτο τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της υψηλότερης τιμής του φυσικού αερίου που αυξήθηκε κατά 33%.

Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο για την προμήθεια, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας της αιολικής ενέργειας και της περιορισμένης αποθήκευσης και πηγών ευελιξίας.

«Η Ευρώπη παραμένει πολύ ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων, ιδίως σε περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, πρέπει να επιταχύνουμε την εξάπλωση των τεχνολογιών απόκρισης ζήτησης και αποθήκευσης και να δώσουμε περαιτέρω κίνητρα για τη χρήση PPAs», δήλωσε ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας της Eurelectric.

Διαβάστε ακόμη: