Τη δυσφορία του υπουργείου Ενέργειας προκάλεσε το τρικ που επέλεξαν πάροχοι ρεύματος για να παραπλανήσουν καταναλωτές, προσφέροντας χαμηλή τιμή κιλοβατώρας, αλλά υψηλά και κλιμακωτά πάγια, ανάλογα με την κατανάλωση.

Μάλιστα, στην ανάλυση των τιμολογίων που προχώρησε η ΡΑΕ και παρέδωσε στο ΥΠΕΝ διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πάγιο για μηνιαία κατανάλωση 500 KWh μπορεί να φθάσει και τα 90 ευρώ.

Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τις εταιρείες προμήθειας να επαναφέρουν τα πάγια στους λογαριασμούς ρεύματος στα επίπεδα που ήταν στις 4 Ιουλίου και θα δίνει παράλληλα ολιγοήμερη προθεσμία για να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας.

Παράλληλα και διαπιστώνοντας ότι η σύγκριση των τιμολογίων μέσω των ιστοσελίδων των παρόχων δυσκολεύει τους καταναλωτές, η ΡΑΕ προετοιμάζει ειδικό «παράθυρο» στην ιστοσελίδα της όπου σε μηνιαία βάση θα αναρτά το σύνολο των τιμολογίων ώστε να διευκολύνεται η επιλογή παρόχου.

Κλιμακωτές χρεώσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα πάγια είναι το νέο εργαλείο που εφηύραν κάποιοι πάροχοι για να μεταφέρουν στους καταναλωτές το επιχειρηματικό ρίσκο από τη χονδρεμπορική αγορά, διαφοροποιώντας σημαντικά την τελική τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με αυτήν του τιμολογίου.

Στα νέα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής που ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα για τον μήνα Αύγουστο, προμηθευτές αναθεώρησαν σημαντικά προς τα πάνω το μηνιαίο πάγιο και μάλιστα κάποιοι με κλιμακωτή αύξηση ανάλογα με την κατανάλωση. Η κλιμακωτή χρέωση παγίων σε κάποιες εταιρείες κυμαίνεται από τα 9,90 ευρώ τον μήνα και φθάνει μέχρι τα 29,90 ευρώ.

Στην ανάλυση των τιμολογίων που προχώρησε η ΡΑΕ και παρέδωσε στο ΥΠΕΝ διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πάγιο για μηνιαία κατανάλωση 500 KWh μπορεί να φθάσει και τα 90 ευρώ. Τα υψηλά πάγια συνδυάζονται συνήθως με χαμηλές τιμές χρέωσης της κιλοβατώρας, με προφανή στόχο την παραπλάνηση του καταναλωτή ως προς το τελικό κόστος.

Τρικ με την οριακή τιμή

Δεν είναι όμως μόνο τα «τρικ» των παγίων που εξόργισαν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Υπάρχουν εταιρείες που ανακοίνωσαν τιμολόγια στα οποία η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας διαμορφώνεται βάσει αρνητικής ρήτρας και εκπτώσεων.

Η τελική τιμή χρέωσης, δηλαδή, δεν αυξάνεται έπειτα από αναπροσαρμογή προς τα πάνω βάσει του αυξημένου χονδρεμπορικού κόστους, αλλά εκκινώντας από υψηλό χονδρεμπορικό κόστος μειώνεται βάσει του ίδιου μηχανισμού.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό καθετοποιημένης εταιρείας, όπου έχει τιμολογήσει λαμβάνοντας υπόψη οριακή τιμή συστήματος για τον Αύγουστο στα 738 ευρώ/ MWh και συνολικό χονδρεμπορικό κόστος στα 939 ευρώ/MWh. Επειτα από μια έκπτωση της τάξης των 443,9 ευρώ/MWh στην περίπτωση που η οριακή τιμή του Αυγούστου διαμορφωθεί στα 370 ευρώ/MWh, ο καταναλωτής, βάσει του τιμολογίου, θα χρεώνεται με 495,6 ευρώ/MWh.

Η ΡΑΕ κάλεσε όλους τους παρόχους να αποστείλουν μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναλυτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την κοστοστρέφεια των τιμολογίων τους. Κατά πόσο, δηλαδή, δικαιολογείται από τα κόστη η τιμή της κιλοβατώρας, αλλά και τα διαφορετικά πάγια έναντι αυτών που είχαν πριν από την έκδοση των νέων τιμολογίων.

Οι τιμές που έχουν δώσει οι προμηθευτές για τις καταναλώσεις του Αυγούστου κυμαίνονται μεταξύ των 0,48 και 0,68 λεπτών η κιλοβατώρα. Το κόστος για τους καταναλωτές θα περιοριστεί στα 14-17 λεπτά η κιλοβατώρα μετά την επιδότηση των 33,7 λεπτών που ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Ράλι τιμής της MWh

Οι εταιρείες προμήθειας πάντως παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά μετά το νέο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να πέσουν έξω στις προβλέψεις τους και να βρεθούν με ζημιές που μπορεί να μην είναι διαχειρίσιμες.

Αν και η τιμή της μεγαβατώρας σήμερα στην εγχώρια αγορά σημείωσε σημαντική αποκλιμάκωση σε σχέση με το χθεσινό ρεκόρ των 473,93 ευρώ, υποχωρώντας στα 378,08 ευρώ λόγω της αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από τις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1 προεξοφλεί υψηλές τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυξήσεις λόγω ξηρασίας

Η ξηρασία στη Δυτική Ευρώπη, μάλιστα, πυροδοτεί επιπλέον αυξήσεις στις τιμές ρεύματος. Η υδροηλεκτρική παραγωγή στην ευρωπαϊκή αγορά μειώνεται λόγω της υποχώρησης της στάθμης στους ποταμούς της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ εκτός λειτουργίας κινδυνεύουν λόγω της ξηρασίας να τεθούν και πυρηνικές και ανθρακικές μονάδες, παράγοντες που έχουν οδηγήσει τις τιμές στη Γαλλία στα 534,68 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 473,25 ευρώ/MWh και σε πάνω από τα 400 ευρώ στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.