Tεράστιο πρόβλημα έχει ανακύψει για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, που “φούσκωσαν” με την άνοδο των τιμών πετρελαίου-φυσικού αερίου και την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς και πληρώνουν “έναντι” ή προσφεύγουν στους παρόχους ζητώντας διακανονισμό με πολλές δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Μέγα πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλές εταιρείες-πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες λόγω υστέρησης εισπράξεων δυσκολεύονται να αποδώσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο φόρους και τέλη που έχουν παρακρατήσει μέσω των λογαριασμών κατάλωσης ρεύματος.
Αναγκάζονται μάλιστα να προϋπολογίσουν και απώλειες, εκτιμώντας ότι θα είναι πρακτικά αδύνατο να εισπράξουν κάποια στιγμή το σύνολο των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τους. Η ΔΕΗ έσπευσε ήδη να διενεργήσει πρόβλεψη 49,9 εκατ. ευρώ για πιθανή απώλεια που θα υποστεί από επισφαλείς απαιτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου ένας στους δύο λογαριασμούς ρεύματος παραμένει ανεξόφλητος μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, ή έχει πληρωθεί εν μέρει, χωρίς το ποσόν που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής.
1.250.000 με ληξιπρόθεσμη οφειλή
Υπολογίζεται ότι απλήρωτοι παραμένουν μετά τη λήξη τους περίπου 1.250.000 λογαριασμοί οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων. Μόλις το 1/3 από αυτούς εκτιμάται ότι μπορεί να εξοφληθεί εντός τριμήνου-τετραμήνου, χωρίς να γίνουν διακοπές ηλεκτροδότησης.
Για τους περισσότερους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, οι εταιρείες παροχής ρεύματος – και ειδικά η ΔΕΗ, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη και την κοινωνική του διάσταση – θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε διακανονισμούς για τμηματική αποπληρωμή σε πολλές δόσεις.
Υπό την απειλή διακοπής
Οι αιτήσεις για διακανονισμοί αυξάνονται με ρυθμό χιονοστιβάδας, καθώς οι λογαριασμοί λήγουν και οι καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν. Υπολογίζεται ότι τον Ιούνιο θα κατατεθούν πάνω από 220.000 αιτήσεις και τον Ιούλιο θα ακολουθήσουν άλλες τόσες.
Κατά τις εκτιμήσεις επιχειρήσεων του κλάδου και στελεχών της ΔΕΗ, το τελευταίο δίμηνο (Απρίλιος-Μάιος) ο αριθμός των λογαριασμών που μπήκαν σε διακανονισμό υπερτετραπλασιάστηκε.
Οι εταιρείες-πάροχοι ρεύματος πιέζουν με απειλές διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεδομένου ότι δεν έχουν άλλο τρόπο να εισπράξουν τα καθυστερούμενα. Τον Απρίλιο στην Αττική είχαμε 1.000 εντολές διακοπής ρεύματος καθημερινά.
Ο ρυθμός έχει πέσει, αλλά ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς ρεύμα επικρέμαται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν ή να διακανονίσουν τις οφειλές τους.