Οι «κουρασμένοι» επενδυτές της Credit Suisse φοβούνται ότι θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός για να επιστρέψει η τράπεζα στην κανονικότητα ύστερα από μια σειρά σκανδάλων που έχουν εξανεμίσει δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραστική αξία της τράπεζας και έχουν συσσωρεύσει πιέσεις προς την διοίκηση λέει το Reuters σε δημοσίευμά του.
Την ώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας λέει ότι μπορεί να δημιουργήσει αξία εξυπηρετώντας τους πλούσιους πελάτες της με «φροντίδα και επιχειρηματικό πνεύμα» η αγορά δεν έχει ακόμη πειστεί και η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 1/3 μέσα σε ένα χρόνο μειώνοντας την αγοραστική της αξία κατά 10 δις. ελβετικά φράγκα ($11 δις.).
Εν τω μεταξύ άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, ενισχυμένες από την προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων, έχουν κερδίσει σχεδόν 50% της σε χρηματιστηριακή αξία κατά την ίδια χρονική περίοδο, ενώ η ανταγωνίστριά της επίσης ελβετική UBS έχει αφήσει τη… σκόνη της στην Credit Suisse.
«Η Credit Suisse έχει μία μακρά λίστα σκανδάλων και προβλημάτων» αναφέρει στο πρακτορείο ο Stefan Sauerschell επενδυτής ομολόγων της Union Investment για την αναφερόμενη τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε το 1856 και δηλώνει ότι έχει 48.770 υπαλλήλους και 3.510 υπεύθυνους μάνατζερ, για τις σχέσεις με τους πελάτες της σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Πάντα σκεφτόμασταν ότι η διαδικασία του μάνατζμεντ θα βελτιωθεί, αλλά μετά η τράπεζα δέχονταν το επόμενο χτύπημα. Αν υπάρξει μία ακόμη απώλεια μεγέθους δισεκατομμυρίου, θα είναι μια καταστροφή» τονίζει ο ίδιος.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν η Credit Suisse ανακοίνωσε την χειρότερη από την αναμενόμενη τριμηνιαία ζημία $2,2 δις. και προειδοποίησε για δυσοίωνες προοπτικές για το 2022 όταν είπε ότι τα κέρδη θα επηρεασθούν από το κόστος αναδιάρθρωσης και άλλες πληρωμές.
Η προοπτική αυτή, έπληξε την τιμή των μετοχών της που ήδη βρίσκονταν σε πτωτική τροχιά ύστερα από μία χρονιά, κατά την οποία η ίδια τράπεζα, κατέγραψε απώλειες άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων φράγκων, ως συνέπεια από την κατάρρευση χρηματοδοτήσεων της αλυσίδας τροφοδοσίας οικονομικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την εμπλοκή της χρεοκοπημένης βρετανικής εταιρίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Greensill και την εσωτερική κατάρρευση του γραφείου διαχείρισης προσωπικών περιουσιακών στοιχείων Archegos.
Ο εξουσιοδοτημένος σύμβουλος Ethos άσκησε κριτική από την απόφαση της Credit Suisse να μην δημοσιοποιήσει την έρευνά της για την υπόθεση πτώχευσης της Greensill.
«Η τράπεζα θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους μετόχους παρέχοντας διαφάνεια σχετικά με τις ρίζες και τα αίτια του… κακού», δήλωσε ο Vincent Kaufman της Ethos σε απάντηση μέσω email στο Reuters. Ο Thomas Gottstein, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse το 2020, δήλωσε μετά τα αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα ότι ήταν βέβαιος πως ήταν σε καλή θέση για να αναπτυχθεί και ότι η διαχείριση κινδύνου ήταν «στον πυρήνα του DNA της».