Μυστικές συναντήσεις Αμερικανών και Ρώσων στην Ελβετία τους τελευταίους μήνες με αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία αποκαλύπτει το Reuters.
Σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, αυτού του είδους οι συναντήσεις συνεχίζονταν μέχρι και την περασμένη εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ένα «παράπλευρο κανάλι» επικοινωνίας των δύο χωρών με ορισμένες συναντήσεις να γίνονται κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου αλλαγής εξουσίας στις ΗΠΑ μετά την νίκη Τραμπ στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Κατά το Reuters, οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις αυτές αν και διέθεταν διπλωματική εμπειρία και γνώση των ζητημάτων ασφαλείας, εντούτοις δεν αποτελούσαν μέλη των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ρωσίας ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν έφτασαν στην Ελβετία κατόπιν εντολών από τον Λευκό Οίκο ή το Κρεμλίνο.
Αδιευκρίνιστο παραμένει, επίσης, αν στις συναντήσεις αυτές είχε παρουσία η Ουκρανία και τι ακριβώς συζητήθηκε, με το Reuters να σημειώνει ότι για τις επαφές αυτές ενήμερος ήταν ένας μικρός αριθμός συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ.
Μία από τις πηγές περιέγραψε τις συνομιλίες στην Ελβετία ως συζητήσεις της κατηγορίας Track Two, μια διπλωματική ορολογία για ανεπίσημο διάλογο που αποσκοπεί στη βελτίωση της επικοινωνίας και στην ανταλλαγή ιδεών, παρά στην ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων. Δύο πηγές έκαναν λόγο για τουλάχιστον μια συνάντηση στη Γενεύη κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.
«Ωστόσο οι επαφές αυτές τονίζουν τις παρασκηνιακές προσπάθειες ΗΠΑ και Ρωσίας να αναζητήσουν τρόπους να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία παρά τις σχεδόν “παγωμένες” επίσημες επαφές επί προεδρίας Μπάιντεν» σημειώνει το Reuters.
Tο πρακτορείο ειδήσεων υπενθυμίζει ότι μόλις έναν μήνα μετά την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στην αμερικανική προσέγγιση του τριετούς πολέμου με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει απευθείας εμπλοκή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με στόχο να υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία για το τέλος των συγκρούσεων.
Παρόμοιες επαφές τύπου Track Two είχαν γίνει και το 2023 και τις αρχές του 2024 όταν ο Πούτιν είχε στείλει, τότε, μήνυμα ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει κατάπαυση του πυρός – επαφές που όμως δεν κατέληξαν πουθενά.