Οι τριγμοί που σχηματίζονται σε ένα παγκόσμιο ράλι των μετοχών, με τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις εντεινόμενες ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας μειώνουν στο ελάχιστο την “όρεξη” των επενδυτών για ρίσκο μετά από μήνες κερδών στις αγορές μετοχών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters o MSCI All Country World Index υποχώρησε σχεδόν 6% από τα πρόσφατα υψηλά του από το κλείσιμο της Παρασκευής, αν και εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 10% για το έτος. Ο S&P 500 υποχωρεί περίπου 5% αυτόν τον μήνα, όπως και ο ευρωπαϊκός STOXX 600. Το ίδιο διάστημα ο Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά περίπου 5%.
Τα 5 σημεία που της αγοράς που δίνουν ιδιαίτερη προσοχή οι επενδυτές
Μια βασική ανησυχία για τους επενδυτές είναι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων που έχει έρθει ως σημάδι της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάπτυξη σε μέρη της παγκόσμιας οικονομίας κάτι που μπορεί να τροφοδοτήσει τις κεντρικές τράπεζες να αφήνουν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι αποδόσεις του δείκτη αναφοράς του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών χθες Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, οι πραγματικές αποδόσεις των ΗΠΑ, που δείχνουν τι μπορούν να περιμένουν οι επενδυτές να κερδίσουν από κρατικά ομόλογα μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό, βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο σημείο τους από το 2009. Οι αποδόσεις σε άλλες οικονομίες έχουν επίσης αυξηθεί. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν αυτόν τον μήνα, με το δημοφιλές σταθερό επιτόκιο 30 ετών να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προοπτικές της στεγαστικής αγοράς.
Το ισχυρό δολάριο
Οι αυξανόμενες αποδόσεις στήριξαν επίσης το δολάριο, το οποίο είναι περίπου 4% υψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά του έναντι ενός “μπουκέτου” νομισμάτων. Η μεγαλύτερη ισχύς του δολαρίου θα μπορούσε να είναι μια ανεπιθύμητη εξέλιξη για όλους, από εξαγωγείς και πολυεθνικές των ΗΠΑ, που πρέπει να μετατρέψουν τα κέρδη πίσω στο νόμισμα της χώρας τους, σε αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, καθώς καθιστά πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του χρέους σε δολάρια.
Οι τιμές στην ενέργεια
Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας προκαλούν επίσης ανησυχία πως ο πληθωρισμός στην παγκόσμια οικονομία δεν έχει τελειώσει ακόμη, ακόμα κι αν οι πιέσεις στις τιμές έχουν μειωθεί. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί κατά 47% μέχρι στιγμής τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Νοέμβριο. Οι τιμές του πετρελαίου δεν απέχουν πολύ από τα υψηλά εννέα μηνών. Τα σήματα από τις ενεργειακές αγορές, οι βασικές μοχλοί του πληθωρισμού και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, σημαίνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, προσθέτοντας σε μια αφήγηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα εφέτος.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης μακροπρόθεσμων προοπτικών του πληθωρισμού παραμένει πολύ ψηλά από το όριο στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν πως και στη Βρετανία οι βασικές τιμές αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο τουλάχιστον δεκαετιών προβληματίζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας για τις μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη προηγηθεί 14 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, η πτώση των μετοχών και η άνοδος του δολαρίου σφίγγουν γρήγορα τις οικονομικές συνθήκες, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών. Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες αντικατοπτρίζουν τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης σε μια οικονομία και οι κεντρικές τράπεζες εργάζονται για να τις περιορίσουν για να περιορίσουν τον πληθωρισμό πάνω από τους στόχους τους.
Από τις αρχές Αυγούστου, ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης οικονομικών συνθηκών των ΗΠΑ (FCI) που καταρτίστηκε από την Goldman Sachs έχει σφίξει περίπου 50 μονάδες βάσης σε λίγο κάτω από τις 100, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο και ένα επίπεδο που λέει η Goldman αντιστοιχεί στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η τράπεζα έχει δείξει προηγουμένως ότι μια αυστηροποίηση των συνθηκών κατά 100 μονάδες βάσης περιορίζει την ανάπτυξη κατά μία ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος.
Παρόλα αυτά, οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ είναι σημαντικά πιο χαλαρές από την κορύφωσή τους το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο δείκτης ήταν σχεδόν 100 μονάδες βάσης πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, δείχνουν τα στοιχεία της Goldman.
“Βαρίδι” η Κίνα
Μια άνευ προηγουμένου κρίση χρέους στον κλάδο ακινήτων της Κίνας, προστίθεται σε μια σειρά από αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, κάτι που πολλοί φοβούνται ότι θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να επεκταθούν στις παγκόσμιες αγορές. Τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/4 της οικονομίας της Κίνας, η οποία ήδη υποφέρει από τη χλιαρή εγχώρια κατανάλωση, την παραπαίουσα δραστηριότητα των εργοστασίων, την αυξανόμενη ανεργία και την αδύναμη ζήτηση στο εξωτερικό. Ο τραπεζικός τομέας $3 τρισ της χώρας που είναι εκτεθειμένος σε μεγάλες περιουσίες βρίσκεται ήδη σε πρόβλημα. Τόσο ο δείκτης αναφοράς μετοχών του Χονγκ Κονγκ όσο και το νόμισμα της Κίνας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, και οι επενδυτές παγκοσμίως το λαμβάνουν υπόψη.
Διαβάστε ακόμη:
- Κεφαλονιά: Tουρίστες καταγγέλλουν ότι αρρώστησαν εξαιτίας των συνθηκών σε 5στερο ξενοδοχείο
- Επιδόματα: Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 25 Αυγούστου
- Μπράιαν Τζόνσον: Ο μεγιστάνας που θέλει να κερδίσει τον χρόνο ξεκίνησε «ηλεκτροσόκ» για μεγαλύτερες στύσεις
- Βασίλης Καρράς: Απάτη συνδέει το όνομα του τραγουδιστή με είδη αδυνατίσματος