Η Ελλάδα σχεδιάζει να εξοφλήσει πλήρως τα εναπομείναντα δάνεια του πρώτου πακέτου διάσωσης μέχρι το 2031, δέκα χρόνια νωρίτερα από τη λήξη τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters από δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η αποπληρωμή θα γίνει σταδιακά, με ετήσιες δόσεις των 5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα ορόσημο στην πορεία εξόδου της χώρας από την πολυετή κρίση χρέους, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να απαλλαγεί από τον «τίτλο» της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ε.Ε, αναφέρει το πρακτορείο.
Τέλος εποχής για το πρώτο μνημόνιο
«Στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε το υπόλοιπο των δανείων του πρώτου πακέτου διάσωσης –που λήγουν το 2041– δέκα χρόνια νωρίτερα», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, υπό καθεστώς ανωνυμίας. Όπως εξήγησε, το σχέδιο χρηματοδότησης περιλαμβάνει αξιοποίηση του αποθεματικού των 37 δισ. ευρώ, πλεονάσματα που υπερβαίνουν τις προβλέψεις, αλλά και νέες εκδόσεις ομολόγων.
Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο Reuters, επιβεβαίωσε την πρόθεση πρόωρης εξόφλησης, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ακριβές χρονοδιάγραμμα ή τα ποσά.
«Είμαστε βέβαιοι πως αυτή η στρατηγική θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποβάλει τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Πιερρακάκης. «Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό και επιτεύξιμο στόχο».
Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά από την κρίση της περιόδου 2009-2018, η οποία έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωζώνη και βύθισε τους πολίτες σε ένα μακρύ τούνελ λιτότητας, περικοπών και κοινωνικών εντάσεων.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να δώσει ακριβές ποσοστό.
Οι δύο αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι το χρέος θα φτάσει το 135% του ΑΕΠ το 2027, επίπεδο χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, της οποίας το χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 138% το 2026.
Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει μειωθεί δραστικά και πλέον είναι χαμηλότερο ακόμη και από αυτό της Ιταλίας.
Από το έλλειμμα στο πλεόνασμα – και από τα μνημόνια στην αυτάρκεια
Η κρίση ξεκίνησε το 2009, όταν αποκαλύφθηκε το τεράστιο έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά, αποτέλεσμα δεκαετιών φοροδιαφυγής και διογκωμένου κράτους. Η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2015, συνολικού ύψους 280 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ εξοφλήθηκε πλήρως το 2022, ενώ έως το τέλος του 2024 η χώρα θα έχει αποπληρώσει 22 από τα 53 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου διάσωσης. Το υπόλοιπο αναμένεται να αποπληρωθεί έως το 2031.
Παρά τις δυσκολίες και τις πιέσεις από την ακρίβεια, η οικονομία κινείται σε θετικούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για φέτος – υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Μείωση χρέους την ώρα που οι υπόλοιποι το αυξάνουν
Την ώρα που μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε., όπως η Γερμανία και η Ιταλία, αυξάνουν το χρέος τους λόγω κυρίως εξοπλιστικών δαπανών, η Ελλάδα έχει μειώσει το δικό της κατά περισσότερες από 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, φτάνοντας στο 147% του ΑΕΠ.
Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι μέσα στο 2024 το δημόσιο χρέος θα μειωθεί, σε απόλυτο αριθμό, για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, στα 365,8 δισ. ευρώ.