Ο Ρένος Χαραλαμπίδης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω»  και έκανε μια αναδρομή από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τις ταινίες – σταθμό στη ζωή του, όπως τα «Φτηνά Τσιγάρα».

Ο ηθοποιός αρχικά περιέγραψε την περίοδο, όταν είχε αποφασίσει να γίνει ηθοποιός. «Όσο ήμουν νέος ο πατέρας μου ήταν πεταλωτής στο χωριό μετά απήγε στη Γερμανία έγινε βιομηχανικός εργάτης, γύρισε στην Αθήνα εργάτης. Η μητέρα μου ήταν νοικοκυρά και θεωρούσα ότι δεν είμαι από καλλιτεχνική οικογένεια. Τώρα με την ωριμότητα που έχω καταλαβαίνω ότι ήταν βαθιά καλλιτέχνες. Η αγάπη για τη μουσική, την αισθητική, ο τρόπος που αφηγούνταν ιστορίες, ο τρόπος που μου συμπεριφέρθηκαν σαν γονείς, την ελευθερία και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Όλα αυτά συνειδητοποιώ τώρα ότι ήταν ένα καλλιτεχνικό background» θυμάται ο Ρένος Χαραλαμπίδης.

Για τη σχέση του με τον κινηματογράφο, ο Ρένος Χαραλαμπίδης δήλωσε: «Η φύση μου είναι ο κινηματογράφος. Είμαι γεννημένος παραμυθάς, αφηγητής. Στον κινηματογράφο αφηγούμαστε μία ιστορία, με τους ηθοποιούς, την εικόνα και τον ήχο. Λατρεύω να είμαι ένας συνολικός αφηγητής» και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαι ο τελευταίος από τη γενιά μου που πρώτα έγινα διάσημος στον κινηματογράφο με τον Νίκο τον Περράκη και το “Προστάτης Οικογενείας” έγινα εντός εισαγωγικών σταρ του σινεμά, βέβαια όχι τόσο όσο με το Κάτι τρέχει με τους δίπλα».

Μετέπειτα, μίλησε για τα περίφημα «Φτηνά τσιγάρα», τα αρνητικά σχόλια της εποχής και την αποθέωση της ταινίας στο σήμερα.

«Εγώ έφτιαξα… Ο David Bowie είχε πει ένα ωραίο “και 10 λεπτά να είσαι πιο μπροστά από την εποχή σου έχεις χάσει το timing. Ήμουν λίγο πιο προχωρημένος από ό,τι έπρεπε το 1999. Είδαν την ταινία, μου έβαλαν οι κριτικοί ένα αστεράκι, η ταινία πέρασε στο ντούκου. Είχα την τύχη όμως της ψηφιακής επανάστασης, ήρθε το Youtube» δήλωσε ο ηθοποιός και στη συνέχεια, τόνισε: «Φταίει το κοινό. Πολλές φορές δέχτηκα κριτική για μετέπειτα δουλειές μου, το κοινό δεν ήρθε. Εγκατέλειψα τα σχέδιά μου, έκανα πιο εμπορικό κινηματογράφο, αλλά δεν ήταν τα Φτηνά τσιγάρα».

Για τις κριτικές που είχε πάρει τότε η ταινία, ο Ρένος Χαραλαμπίδης θυμάται: «Δεν είχα πάρει ούτε μία καλή κριτική. Υπήρχε το λόμπι των δημοσιογράφων, δεν είχαν κάτι εναντίον μου, αλλά δεν είχαν και κάτι υπέρ μου».

Ρένος Χαραλαμπίδης: «Αυτή η δουλειά με ξελάσπωσε από τα οικονομικά μου προβλήματα»

Το Hellenic Film Society τιμά τον Ρένο Χαραλαμπίδη στο Museum of the Moving Image

Διαβάστε ακόμη: