Άλλο ένα έτος ανόδου για την ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων ολοκληρώθηκε, με εγχώριους επενδυτές να πρωταγωνιστούν και τον όγκο των επενδύσεων να αγγίζει τα 2,02 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 22% από το 2022, παρά το αρνητικό κλίμα στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, τις οποίες είδαμε να επηρεάζονται από τον ακριβό δανεισμό, τον υψηλό πληθωρισμό και τους δύο πολέμους να εκτυλίσσονται στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας Proprius, τα γραφεία και ο τομέας της φιλοξενίας, προσέλκυσαν τα περισσότερα κεφάλαια, 38,6% και 24,7% επί του συνόλου αντίστοιχα, ενώ η βιομηχανία και τα γραφεία σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση. Ο κλάδος της φιλοξενίας κατέγραψε πτώση 28% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας κυρίως την απουσία ευκαιριών στη ζητούμενη τιμή.

Η αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας, σε συνδυασμό με τη σταθερή και συνεχή τουριστική ανάπτυξη, δημιούργησαν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα για τους εγχώριους επενδυτές, που κυριάρχησαν στην αγορά το 2023, με κάποια διεθνή family offices και ιδιώτες επενδυτές, να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Η πλειονότητα της δραστηριότητας φέτος προήλθε από επενδύσεις σε ακίνητα με σκοπό την χρήση ή συναλλαγές ειδικού σκοπού, σε σύγκριση με το 2022, κατά το οποίο οι ΑΕΑΑΠ πρωτοστατούσαν. Οι συναλλαγές εμπορικών ακινήτων ήταν γενικά μεγαλύτερου μεγέθους κατά μέσο όρο, το 2023, σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία.

Τα private equity funds, ως επί το πλείστο, επιβράδυναν τη δραστηριότητά τους, προκειμένου να εστιάσουν σε εργασίες αναβάθμισης σε ιδιόκτητα ακίνητά τους, με περιβαλλοντικά θέματα και θέματα παλαιότητας των περιουσιακών στοιχείων να αποτελούν θέματα υψηλής προτεραιότητας. Οι περισσότερες ΑΕΑΑΠ διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό μια θέση αναμονής, ενώ το 2023 ήταν άλλη μια χρονιά με απουσία διεθνών κεφαλαίων, λόγω της μείωσης των αποδόσεων σε πιο ώριμες αγορές. Η Trade Estates και η Orilina ΑΕΑΠ, μπήκαν στο AthEx, ενώ η Noval αναμένεται να πραγματοποιήσει IPO την επόμενη περίοδο. Κατά τη διάρκεια του 2023 συμφωνήθηκε επίσης η συγχώνευση μέσω απορρόφησης της ICI από την BriQ ΑΕΑΑΠ.

Το 2023 παρατηρήθηκε επίσης η τάση από τους εμπόρους και τους χρήστες γραφείων να αγοράζουν τα ακίνητα που χρησιμοποιούν, ενώ οι τράπεζες επέστρεψαν δυναμικά στην αγορά ακινήτων.

Η ζήτηση για πράσινες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε βιώσιμα έργα, ήταν στο επίκεντρο τόσο από χρήστες όσο και από επενδυτές. Στις στρατηγικές των επενδυτών φαίνεται επίσης να κυριαρχεί η ανακατασκευή αρχιτεκτονικά ενδιαφερόντων αλλά παλαιών κτιρίων και  η αναβάθμιση των περιβαλλοντικών τους αποτυπωμάτων ή και αλλαγή στη χρήση.

Ο κλάδος των ακινήτων βρίσκεται υπό ψηφιακό μετασχηματισμό, με αυξημένη εξάρτηση από την τεχνολογία για διάφορες διαδικασίες, από συναλλαγές ακινήτων έως προηγμένους αλγόριθμους και ανάλυση δεδομένων που βοηθούν τους επενδυτές ακινήτων να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, αυτή η αυξημένη ψηφιοποίηση εγκυμονεί επίσης κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πρόοδο του Ελληνικού, ενός από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη που πρόκειται να προσελκύσει σημαντικές νέες επενδύσεις στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις επιχειρήσεις και τις καινοτόμες εμπορικές δραστηριότητες στο εγγύς μέλλον, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις αγορές καταστημάτων και γραφείων.

Διαβάστε ακόμη: