Ποταμοί κεφαλαίων συνεχίζουν να εισρέουν από το εξωτερικό στην ελληνική κτηματαγορά, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις τιμές των ακινήτων, που έχουν ήδη σημειώσει μεγάλη άνοδο το τελευταίο 18μηνο, παραμένουν όμως συγκριτικά χαμηλές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα ακίνητα που προσφέρονται για χρήσεις σχετιζόμενες με τον τουριστικό τομέα και οι κατοικίες υψηλών προδιαγραφών. Αγοραστές είναι κυρίως εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, που ενδιαφέρονται για τη “χρυσή βίζα” και το ευρωπαϊκό διαβατήριο
Πέρυσι σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ ξένων επενδύσεων σε ελληνικά ακίνητα, καθώς:
- ξένες εταιρείες και πολυεθνικά επενδυτικά σχήματα αγόραζαν πυρετωδώς ξενοδοχεία, κτίρια κατάλληλα για τουριστικές υποδομές, συγκροτήματα γραφείων, οικιστικά συγκροτήματα κλπ
- παράλληλα μερικές χιλιάδες Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι, Ουκρανοί κλπ έσπευδαν να αγοράσουν ακριβές κατοικίες και να εξασφαλίσουν “χρυσή βίζα”, ενόψει διπλασιασμού του μίνιμουμ απαιτούμενου ποσού επένδυσης για την απόκτησή της.
Επενδυτικό μπουμ
Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, πέρυσι εισέρρευσαν στην ελληνική κτηματαγορά περίπου 2 δισ. ευρώ από το εξωτερικό – για την ακρίβεια 1, 975 δισ. – ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Οι εισροές ήταν 68% αυξημένες σε σχέση με το 2021, όταν είχαν ανέλθει σε 1,17 δισ.
Περίπου το 1/3 των συνολικών τοποθετήσεων αφορούν αγορές κατοικιών και μισθώσιμων χώρων για την απόκτηση “χρυσής βίζας”. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το 2022 υποβλήθηκαν 4.363 αιτήματα και εκδόθηκαν 2.258 νέες άδειες.
Με βάση το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό επένδυσης (250.000 ευρώ) αυτές αντιστοιχούν σε αγορές ακινήτων συνολικής αξίας 564 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι πολλές αγορές ΄έγιναν σε ποσά υψηλότερα από το ελάχιστο απαιτούμενο, υπολογίζεται ότι οι ξένοι “κυνηγοί” της βίζας διέθεσαν περί τα 635 εκατ. ευρώ.
Πραγματικό επενδυτικό μπουμ σημειώθηκε κατά το τελευταίο (δ΄) τρίμηνο της περυσινής χρονιά, όταν εισέρρευσαν 698,5 εκατ. ευρώ – ποσό 84,3% μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Τι αγοράζουν τώρα
Το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμεινε ισχυρό κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, προήλθε κυρίως από διεθνείς επενδυτές και εστιάστηκε σε τρεις κατηγορίες ακινήτων:
- Κατοικίες υψηλών προδιαγραφών στα νότια προάστια και στο παραλιακό μέτωπο, από Παλαιό Φάληρο μέχρι το Λαγονήσι
- Διαμερίσματα και κτίρια κατάλληλα για AirBnB
- Ξενοδοχεία σε όλες τις τουριστικές περιοχές και κτίρια στην Αθήνα που μπορούν να μετραπούν σε ξενοδοχεία
Επιβράδυνση των εισροών ξένων κεφαλαίων στην ελληνική κτηματαγορά αναμένεται τους επόμενους μήνες, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους χρήματος με τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων. Επιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξουν και εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές μετά την κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών και τα προβλήματα στην Credit Suisse.
Διαβάστε περισσότερα
- Σάρον Στόουν: «Έχασα τα μισά μου λεφτά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank»
- Πρόκληση άνευ προηγουμένου από τους προνομιούχους… τουρίστες των Βρυξελλών
- O «σερίφης» δήμαρχος Αλίμου στοχοποιεί αυθαίρετα επιχειρηματίες της περιοχής
- Το παρασκήνιο πίσω από «διαζύγιο» Μπογδάνου – Λατινοπούλου και ο Εμφιετζόγλου