Η υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση ιαπωνική επιχείρηση Rapidus κυνηγάει μηχανικούς – μεταξύ άλλων βετεράνων του κλάδου και στο εξωτερικό – που θα τη βοηθήσουν στην αναγέννηση της βιομηχανίας τσιπ που έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υποστηριζόμενη από επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Rapidus στοχεύει σε μαζική κατασκευή τσιπ 2 νανομέτρων, ανταγωνιζόμενη τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου όπως η TSMC της Ταϊβάν, η οποία έχει περάσει δεκαετίες για να βελτιώσει τις διαδικασίες της.

Η εξασφάλιση μηχανικών σε μια χώρα με μειωμένο πληθυσμό είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα για την εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με την IBM και τον ερευνητικό οργανισμό Imec και τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε το εργοστάσιό της στο βόρειο νησί Χοκάιντο. Η Rapidus διοικείται από ορισμένα εκ των παλαιότερων στελεχών της βιομηχανίας τσιπ που εργάζονταν τη δεκαετία του 1980, όταν η Ιαπωνία διέθετε μερίδιο αγοράς περίπου στο μισό της παγκόσμιας αγοράς τσιπ.

Αυτό έχει συρρικνωθεί σε περίπου 10%, με τη βιομηχανία να χάνει κύρος στην εγχώρια αγορά, ακόμη και όταν η Ιαπωνία παραμένει ηγέτης στον εξοπλισμό και τα υλικά κατασκευής τσιπ.

«Στην αρχή βασικός μας στόχος ήταν οι άνθρωποι που ήθελαν να εργαστούν, αλλά πρόσφατα φτιάξαμε μια λίστα με ανθρώπους που έφυγαν από την Ιαπωνία για να εργαστούν στο εξωτερικό και τώρα επαναπατρίζονται», είπε ο Tetsuro Higashi, ο 74χρονος πρόεδρος της Rapidus και πρώην επικεφαλής της Tokyo Electron, σε συνέντευξή του τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη: