Διεύρυναν τα κέρδη τους οι αγορές της Κίνας, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι τα τελευταία μέτρα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της αγοράς και στην επανεκκίνηση της υποτονικής οικονομίας της χώρας.

Ο δείκτης αναφοράς CSI 300 σημείωσε άνοδο έως και 3,2% και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διαγράψει τις απώλειες από το προηγούμενο έτος. Ο Shanghai Composite κατέγραψε κέρδη 1,8%. Το γουάν ενισχύθηκε πάνω από τα 7 για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2023, ενώ το δολάριο σημείωσε χαμηλό οκτώ μηνών, σύμφωνα με το Bloomberg.  Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,3%.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Οι επενδυτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι το μπαράζ των μέτρων θα βάλει τέλος στην πτώση των κινεζικών μετοχών, με προσδοκίες ότι θα ακολουθήσει περισσότερη δημοσιονομική στήριξη. Η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αποτελούσε σημαντικό βαρίδι για τις ασιατικές μετοχές και μια ουσιαστική ανάκαμψη ως αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των κερδών σε ολόκληρη την περιοχή.

Η τόνωση που βοήθησε τον περιφερειακό χρηματιστηριακό δείκτη να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 είναι τα τελευταία θετικά νέα για τις μετοχές και τις αγορές συναλλάγματος, που ήδη επωφελούνται από τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων της Fed  την περασμένη εβδομάδα. Τα αναδυόμενα ασιατικά νομίσματα σημείωσαν επίσης άλμα, με αιχμή το ρινγκίτ της Μαλαισίας και το μπατ της Ταϊλάνδης.

Morgan Stanley: Δεν αρκούν τα μέτρα

«Η τελευταία δέσμη μέτρων χαλάρωσης της Κίνας για τη στήριξη των αγορών ακινήτων και μετοχών είναι μια θετική κίνηση», έγραψαν οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές δεν θα θεωρήσουν τα μέτρα επαρκή για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού. Τα μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά για την τόνωση της κατανάλωσης που τόσο χρειάζεται».

Διαβάστε ακόμη: