Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τρία χρόνια έφτασε η τιμή διαπραγμάτευσης του αλουμινίου, καθώς οι διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς αυξάνουν τη ζήτηση τόνιζει σε αναλυσή του το Bloomberg.

Το μέταλλο σημείωσε άνοδο 32% φέτος και βρίσκεται στη δεύτερη θέση από πλευράς κερδών μεταξύ των έξι βασικών μετάλλων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, μετά τον κασσίτερο.

Το μέταλλο λαμβάνει ώθηση από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται να τροφοδοτήσει τις αγορές αγαθών, από αυτοκίνητα έως τοστιέρες.

Παράλληλα, το αλουμίνιο ενισχύεται από τις εκτιμήσεις ότι η Κίνα, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα, θα περιορίσει την προσφορά για να μειώσει τις εκπομπές, ενώ o περιορισμός στη διανομή ρεύματος στην ασιατική χώρα αναμένεται να συρρικνώσει περαιτέρω την παραγωγή.

Επιπλέον, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα σε διυλιστήριο αλουμινίου της Τζαμάικα αναμένεται να αυξήσει το premium που θα πληρώσουν οι αγοραστές για το αλουμίνιο που αποστέλλεται στις ΗΠΑ , σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς μια πιθανή έλλειψη πρώτων υλών αλουμινίου θα μπορούσε να πιέσει περαιτέρω την αγορά.

Η τιμή του αλουμινίου ενισχύονταν νωρίτερα κατά 0,5% και η τιμή διαπραγμάτευσης είχε διαμορφωθεί στα 2.629 δολάρια ανά τόνο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, κοντά στο υψηλό των 2.642 δολαρίων που κατέγραψε τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2018.

Στη Σαγκάη, το μέταλλο ενισχύθηκε κατά 1,4%, στα 20,705 γουάν ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Μυτιληναίος: Πράσινο Αλουμίνιο μέχρι το 2030