Σήμερα (30/03), προέκυψαν νέες εξελίξεις αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ, με τον «εγκέφαλο» της οργάνωσης, Αντόνιο Παντσέρι, να ισχυρίζεται –διά του νομικού του εκπροσώπου, ότι πάσχει από κατάθλιψη και για αυτόν τον λόγο, ελπίζει να τεθεί σε περιορισμό με βραχιολάκι, από την 6η Απριλίου.

Πριν από λίγο καιρό, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είχε συνεργασθεί με τις βελγικές αρχές, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις, προκειμένου να ελαφρύνει την ποινή, για να τη μειώσει στον έναν χρόνο κράτησης. Ο δικηγόρος του Παντσέρι επικαλείται τον ιατρό των φυλακών Saint – Gilles, όπου και κρατείται ο πολιτικός, αναφέροντας ότι τού συνιστά «ψυχολογική υποστήριξη», σύμφωνα με τοπικά Μέσα ενημέρωσης.

Φυλακισμένος από την 9η Δεκεμβρίου 2022, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής ελπίζει να αποχωρήσει από το κέντρο κράτησης, το συντομότερο δυνατόν. Την 6η Απριλίου, οπότε και θα ανακοινωθεί η επόμενη δικαστική απόφαση, θα γνωστοποιηθεί εάν θα τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι. «Δεν πρόκειται για απελευθέρωση, αλλά για κατ’ οίκον περιορισμό. Ο κ. Παντσέρι δε θα μπορεί να εξέρχεται από την οικία του», τόνισε ο δικηγόρος του.

Οι αποκαλύψεις του Αντόνιο Παντσέρι

Με τίτλο «Οι νέες κατηγορίες του μετανοημένου Αντόνιο Παντσέρι», η εφημερίδα Soir είχε αποκαλύψει ότι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής έλαβε τουλάχιστον 2.6 εκατ. ευρώ από Κατάρ, Μαρόκο και Μαυριτανία, θέτοντας στο «κάδρο» τόσο τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, όσο και την Εύα Καϊλή.

Το άρθρο της Soir είχε αναφέρει ότι «στις πρόσφατες ανακρίσεις, ο κ. Παντσέρι παραδέχεται ότι έλαβε –με αυτόν που φαίνεται να είναι το δεξί του χέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι– τουλάχιστον 2.6 εκατομμύρια ευρώ από τα τρία κράτη του εξωτερικού που αναφέρονται. Η συντριπτική πλειοψηφία, σε μετρητά.

Μέρος αυτών των ποσών αναδιανεμήθηκε, σύμφωνα με τον μετανοημένο, σε ευρωβουλευτές και βοηθούς βουλευτών μεταξύ 2018 και 2022. Το Κατάρ θα ήταν, σύμφωνα με εκείνον, ο κύριος “πελάτης” της οργάνωσης, της οποίας παραδέχεται ότι ηγήθηκε. Το Μαρόκο είχε πληρώσει τουλάχιστον 180.000 ευρώ σε μετρητά (πέρα από τα δώρα και τα ταξίδια) και η Μαυριτανία 200.000 ευρώ μόνο στους δύο “συνεργάτες” Παντσέρι και Τζόρτζι.

Ο πρώην ευρωβουλευτής “εξαπολύει” βαριές κατηγορίες εις βάρος του Μαρκ Ταραμπέλα –τον οποίο είχε ήδη “κατηγορήσει” από την πρώτη του ανάκριση, μετά τη σύλληψη– αλλά και κατά των ευρωβουλευτών, Αντρέα Κοτσολίνο, Εύας Καϊλή και Λάρα Κόμι. Το όνομα της Ιταλίδας ευρωβουλευτή από το Forza Italia (συντηρητική δεξιά, από την ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), που δεν εξελέγη το 2019 αλλά αντικατέστησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Νοέμβριο του 2022, εμφανίζεται συγκεκριμένα για πρώτη φορά, σε αυτόν τον φάκελο».

«Ο Αντόνιο Παντσέρι υποστηρίζει ότι έχει δώσει δώρα ή χρήματα σε δύο βοηθούς και πολιτικούς συμβούλους της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D). Σύμφωνα με τον Παντσέρι, είτε το 2017 είτε το 2018, η Εύα Καϊλή θα διέμενε για μία εβδομάδα μαζί με εκείνον και τον Τζόρτζι σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του Mamounia, στο Μαρακές. Όλα τα έξοδα θα πληρώνονταν από τον Αμπντεραχίμ Ατμνούν», επισημάνθηκε στο ρεπορτάζ.

Διαβάστε ακόμη: