Ο Πιέρ – Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο με τις βελγικές αρχές, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Εισαγγελίας, η οποία γνωστοποίησε πριν από μερικά λεπτά ότι «σε υπόθεση για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σημαντική εξέλιξη.

Ένα από τα σημαντικά, βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιέρ Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αυτά τα άρθρα αφορούν υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση.

Αυτό αναφέρεται σε δέσμευση, με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις τοποθετήσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και εάν ισχύουν, τη δική του εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ο Πιέρ Παντσέρι κατηγορήθηκε τη 10η Δεκεμβρίου 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ως επικεφαλής για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ενεργητική και παθητική διαφθορά.

Με αυτό το υπόμνημα, αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

  • Τον τρόπο λειτουργίας.
  • Τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη.
  • Τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν.
  • Τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη.
  • Τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιέρ – Αντόνιο Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που –προς το παρόν– εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ», σημειώθηκε στην ανακοίνωση.

Ακόμη, τονίσθηκε ότι «είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου “pentiti” (σ.σ. pentiti regret, ιταλικός νόμος που επιτρέπει τις έρευνες για τη μαφία), ότι αυτές οι διαδικασίες καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία χειρίσθηκε την υπόθεση».

Ο Αντόνιο Παντσέρι παραμένει προφυλακισμένος, απέσυρε την έφεση

Νωρίτερα, η Oμοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης “Qatargate”, Πιέρ – Αντόνιο Παντσέρι, δεν εμφανίσθηκε τελικώς ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών, διότι απέσυρε την έφεση που είχε ασκήσει κατά του κατηγορητηρίου.

Συγκεκριμένα, το Δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας Βρυξελλών ανέφερε ότι «στο πλαίσιο μίας έρευνας ευρείας κλίμακας που διεξήγαγε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία σχετικά με υποτιθέμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο Π. Π. επρόκειτο να εμφανισθεί σήμερα ενώπιον του κατηγορητηρίου στο Εφετείο των Βρυξελλών.

Για προσωπικούς λόγους, ο Π. Π. αποφάσισε σήμερα να εγκαταλείψει την έφεσή του, ενώπιον του κατηγορητηρίου. Δεν εμφανίσθηκε, λοιπόν. Προς το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δε θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για νεότερες εξελίξεις, με δελτίο τύπου».

Ο Αντόνιο Παντσέρι θα παραμείνει προφυλακισμένος μέχρι περίπου τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν θα επανεξετασθεί από το προδικαστικό Συμβούλιο το αίτημα της αποφυλάκισής του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εισαγγελίας, που μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τη 14η Δεκεμβρίου, το προδικαστικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την προσωρινή προφυλάκιση του Αντόνιο Παντσέρι για έναν μήνα, ο οποίος στη συνέχεια αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα της έφεσης.

Διαβάστε ακόμη: