search

ΚΟΣΜΟΣ

Πύργος της Πίζας: Δεν γέρνει πλέον όσο παλαιότερα

Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας έχει ευθυγραμμιστεί κατά περίπου 4 εκατοστά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Πύργος της Πίζας

Το διάσημο αξιοθέατο της Ιταλίας έγινε διάσημο επειδή μοιάζει σαν να είναι έτοιμο να πέσει λόγω της κλίσης σχεδόν τεσσάρων μοιρών.

Αλλά η κλίση αυτή έχει ανησυχήσει εδώ και καιρό τους μηχανικούς και οι ιστορικοί εργάζονται για τη σταθεροποίηση του πύργου επί 11 χρόνια.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο το 2001, είχαν καταφέρει μάλιστα να τον «ισιώσουν» κατά περίπου 38 εκατοστά.

Οι μηχανικοί το κατόρθωσαν αυτό χρησιμοποιώντας εκατοντάδες τόνους αντίβαρων από μόλυβδο στη βάση και εξάγοντας χώμα κάτω από τα θεμέλια.

Στα 21 χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε, στάθηκε κατά 4 εκατοστά πιο όρθιος, σύμφωνα με την Opera Primaziale della Pisana.

Ο οργανισμός συντήρησης είπε στο ιταλικό πρακτορείο National Associated Press Agency ότι «η κατάσταση της υγείας του κεκλιμένου πύργου της Πίζας είναι εξαιρετική».

Ο Nunziante Squeglia, καθηγητής γεωτεχνικής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, δήλωσε ότι το προηγούμενο έργο βοήθησε τον πύργο να διορθωθεί από μόνος του.

Ο πύργος, ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο, χτίστηκε ως μέρος ενός συγκροτήματος καθεδρικού ναού το 1173.

Μετά από περίπου πέντε χρόνια κατασκευής, τα θεμέλια του πύργου είχαν αρχίσει να στεριώνουν ανομοιόμορφα.

Ο πόλεμος, που ξέσπασε μεταξύ Πίζας και ενός άλλου ιταλικού κράτους, σταμάτησε την οικοδόμηση και πιστεύεται ότι αυτό έδωσε χρόνο στα θεμέλια να στεριώσουν ενώ είχαν πάρει κλίση – με αποτέλεσμα το διάσημο κομμάτι αρχιτεκτονικής που γνωρίζουμε σήμερα.

Όσο περισσότερο ισιώνει ο πύργος, τόσο καλύτερα θα διατηρηθεί.

Διαβάστε ακόμη: