Τα δύο κύματα των ιρανικών πυραύλων που μετά από πέντε μήνες γέμισαν και πάλι τον ουρανό του Ισραήλ δημιουργούν συνθήκες που, ανάλογα με την αντίδραση του Νετανιάχου, είναι το ίδιο πιθανό να οδηγήσουν είτε σε ολομέτωπη σύγκρουση με την Τεχεράνη είτε σε υποχώρηση του Ιράν και των άμεσα συνδεδεμένων με αυτό οργανώσεων και μάλιστα για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Το «καρπούζι και το μαχαίρι» με το Ιράν βρίσκεται και πάλι στα χέρια του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου είναι και πάλι σε θέση να ορίσει την κατάσταση και από αυτή την θέση τον τελευταίο χρόνο έχει καταφέρει ξεκάθαρα χτυπήματα σε όποιον έχει βρεθεί στο δίαβα του ως εχθρός.

Για πολλά μπορεί να κατηγορηθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, αλλά μέσα στη συγκεκριμένη μακρά λίστα, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται ο όρος «ανακόλουθος».


Ο «Μπίμπι» ό,τι έχει πει δημόσια το έχει ολοκληρώσει ακόμη κι αν αυτή η δέσμευση έχει «παράξει» περισσότερους από 40.000 νεκρούς στη Γάζα και ολοκληρωτική καταστροφή στις υποδομές του παλαιστινιακού θύλακα.

Αν ο πρωθυπουργός της χώρας επιλέξει να διατηρήσει την συγκεκριμένη γραμμή και με το Ιράν τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανένας εάν για πρώτη φορά στα 76 χρόνια ύπαρξής του το Ισραήλ στείλει τα μαχητικά του πάνω από τις κοιλάδες με τα πυρηνικά του Ιράν…

Το Ισραήλ, δυστυχώς για την Τεχεράνη, σήμερα φαίνεται αποφασισμένο να ολοκληρώσει το σχέδιο που το θέλει να κερδίζει οποιονδήποτε τολμά να απειλεί άμεσα ή έμμεσα, από κοντά ή εκ του μακρόθεν την ασφάλειά του.


Το Ιράν παρά τη «φήμη» και την ιστορία που το συνοδεύει δεν θα αποτελέσει εμπόδιο ή και μέγεθος ικανό να ανασχέσει αυτό το σχέδιο και μία τέτοια εξέλιξη θα είναι και για τον υπόλοιπο πλανήτη μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση στην διαχείριση.

Ένας πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν υπάρχει μόνο σε «μακέτες» και στρατιωτικά εγχειρίδια αλλά η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο συνέβαινε και με το πόλεμο του κόλπου (και στις δύο τους εκδοχές) ή και την ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν στο παρελθόν.

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση και μάλιστα και με κανέναν Πρόεδρο δεν θα επιθυμούσαν να υπάρξει μία τέτοιου τύπου ανάφλεξη.

Ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκάθαρα δηλώσει, παρά την ανάγκη που έχει από τις ψήφους του εβραϊκού λόμπι, πως ένας πόλεμος με το Ιράν δεν μπορεί να γίνει από το Ισραήλ και εάν απαιτηθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον θα το πράξει μόνο ο ίδιος.

Ένας πόλεμος ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ θα αποκαλύψει και στοιχεία τα οποία για την Δύση είναι παντελώς άγνωστα.


Το οπλοστάσιο, το συμβατικό και όχι απαραίτητα το πυρηνικό, του Ιράν παραμένει από το 2020 αχαρτογράφητο.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι πολύ πιθανό να έχουν δώσει στην Τεχεράνη σημαντικό προβάδισμα και στο διαχρονικό «όνειρο» απόκτησης πυρηνικού ή έστω «βρώμικου» όπλου.

Οι εκπλήξεις ειδικά στις μάχες σπανίως είναι ευχάριστες και αυτό ιδανικά για τις ΗΠΑ θα πρέπει να αποφευχθεί.


Στον αντίποδα αν το Ισραήλ δεν πάει σε ολομέτωπη αντιμετώπιση του κινδύνου και του εχθρού που λέγεται Ιράν θα πρέπει να λάβει ως «αντίβαρο» κάτι που θα του διασφαλίσει πως θα παραμείνει ασφαλές και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το επίπεδο η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει μία πρόταση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να «δουλέψει».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει τρόπο να επικοινωνεί και με τον πρωθυπουργό και με το θεοκρατικό καθεστώς. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τεχεράνη πως οι προκλήσεις πρέπει να σταματήσουν και θα εγγυηθούν οι ίδιες πως το ίδιο θα συμβεί και από την πλευρά του Τελ Αβίβ.


Οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ αρκούν όμως μέχρι ένα σημείο καθώς το Ιράν έχει και ένα συγκεκριμένο πολύ σκληρό πυρήνα να ικανοποιήσει στο εσωτερικό του και το Ισραήλ έχει χαράξει έναν δρόμο από τον οποίο δεν παρεκκλίνει χιλιοστό εδώ και έναν χρόνο.

Οι κρίσιμες ισορροπίες που πρέπει να διατηρηθούν είναι η δέσμευση που οι ίδιες οι ΗΠΑ οφείλουν να τηρήσουν προς τη Μέση Ανατολή.

Επίθεση σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου εξετάζει το Ισραήλ

Νέες πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν μετά τη μαζική εκτόξευση πυραύλων από την Τεχεράνη το βράδυ της Τρίτης μεταφέρει η ιστοσελίδα Axios, σύμφωνα με την οποία στο τραπέζι βρίσκεται η επίθεση σε ιρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου, καθώς και άλλα στρατηγικά σημεία.


Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται, επίσης, να προτείνουν είτε νέες στοχευμένες δολοφονίες είτε καταστροφή του αντιαεροπορικού συστήματος του Ιράν.

Αν περάσει η πρόταση για στοχοποίηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν, την επίθεση θα αναλάβουν ισραηλινά μαχητικά ενώ αν προκριθούν οι στοχευμένες δολοφονίες τότε, κατά το Axios, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της δολοφονίας του Χανίγια στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μετέφεραν ότι στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ που συνεδρίασε μετά την επίθεση του Ιράν αποφασίστηκε να υπάρξει στρατιωτική απάντηση, όχι όμως και ο τρόπος που αυτή θα γίνει.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Axios ότι ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη απόφαση είναι γιατί η ισραηλινή πλευρά θέλει να διαβουλευτεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς το Τελ Αβίβ θέλει να συντονιστεί με την Ουάσινγκτον δεδομένων των στρατηγικών διαστάσεων που θα έχει μια τέτοια απάντηση στο Ιράν.

Όπως εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος σε μια νέα απάντηση του Ιράν, αν υπάρξει επίθεση του Ισραήλ, θα απαιτήσει αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και πιθανώς επιπλέον επιχειρησιακή αμερικανική υποστήριξη.

Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε όλες τις υποδομές του Ισραήλ»

Το Ιράν θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ αν υποστεί επίθεση σε ανταπόδοση για την πυραυλική επίθεση στην οποία προχώρησε χθες Τρίτη, προειδοποίησε ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», διεμήνυσε ο στρατηγός Μπαγερί μέσω της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

Επίθεση με 200 πυραύλους

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν εκτόξευσαν 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ κατά την επίθεση που εξαπολύθηκε χθες Τρίτη το βράδυ, ανάμεσά τους —για πρώτη φορά— και υπερηχητικούς πυραύλους, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, διαβεβαίωσαν πως «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν «πέτυχε τους στόχους τους».

Από τη δική του πλευρά, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε νωρίτερα πως το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.


Τον Ιούνιο του 2023, το Ιράν αποκάλυψε υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, που βάφτισε Φάταχ, τονίζοντας πως είναι ικανός να κινείται με ταχύτητα δεκαπενταπλάσια αυτής του ήχου.

Ο τότε πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί διατεινόταν την εποχή πως το συγκεκριμένο όπλο θα αυξήσει την «αποτρεπτική ισχύ» της Ισλαμικής Δημοκρατίας και θα φέρει περισσότερη «ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα και στην περιφέρεια».

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ευέλικτοι και μπορούν να κινούνται σε χαμηλό υψόμετρο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η τροχιά τους και δυσχεραίνει την αναχαίτισή τους.

Η στιγμή που ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης ανακοινώνει την έναρξη της επιχείρησης «Ειλικρινής Υπόσχεση 2»:

Οι ΗΠΑ εξετάζουν από κοινού με το Ισραήλ την ανταπόδοση στην επίθεση του Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες Τρίτη το Ιράν εναντίον των «συνεπειών» της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανταπόδοση σε αυτήν.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ», είπε στον Τύπο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την ανταπόδοση.


Όπως είπε νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε επίσης πως η επίθεση αποδείχθηκε «αναποτελεσματική», ότι «αποκρούστηκε» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη συμβολή αυτών των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους.

«Είναι απόλυτα απαράδεκτη και όλος ο κόσμος πρέπει να (την) καταδικάσει», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση.

Η χθεσινή επίθεση καταγράφτηκε καθώς η Μέση Ανατολή βρίσκεται βυθισμένη σε εκρηκτική κατάσταση και οι εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας πέφτουν στο κενό. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πατ Ράιντερ, δήλωσε πως το Ιράν εκτόξευσε «περίπου διπλάσιους πυραύλους» χθες από ό,τι τον Απρίλιο.

Η Ουάσιγκτον ανέφερε πως δεν ενημερώθηκε για κανέναν «θάνατο στο Ισραήλ», αλλά επιδιώκει να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον θάνατο παλαιστινίου πολίτη στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Είναι πρόδηλο πως πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση από πλευράς του Ιράν, για σημαντική εξέλιξη, και είναι επίσης σημαντικό να διαβουλευθούμε με το Ισραήλ», ανέφερε ο ΣΕΑ Σάλιβαν.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο πως ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό της χώρας του «να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί» και ότι «καταρρίφθηκαν πύραυλοι» που είχαν εκτοξευθεί εναντίον του στενού συμμάχου των ΗΠΑ.

Όπως ακριβώς έγινε τη 13η Απριλίου, όταν ο αμερικανικός στρατός βοήθησε στην αναχαίτιση των εκατοντάδων πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την ισοπέδωση του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδόθηκε στον ισραηλινό στρατό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις σε αίθουσα διαχείρισης κρίσεων στον Λευκό Οίκο.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέμεινε στο ότι θέλει να «συντονιστεί» με το Ισραήλ ως προς την ανταπόδοση της επίθεσης.

«Ασφαλώς, η επίθεση αυτή θα έχει συνέπειες για το Ιράν. Δεν θα επεκταθώ για τις συνέπειες αυτές σήμερα, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα συντονιστούμε με τους ισραηλινούς ομολόγους μας», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ. Επέμεινε στο ότι η Ουάσιγκτον δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων από την Τεχεράνη.

«Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Η ιρανική κυβέρνηση δεν μας προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εξαπολύσει τέτοια επίθεση», είπε ο κ. Μίλερ, αντικρούοντας πληροφορίες που κυκλοφορούν περί επαφής.

Τόνισε πως η Τεχεράνη δεν «τηλεγράφησε» πληροφορίες για την επίθεση, όπως τον Απρίλιο. Ωστόσο η Ουάσιγκτον είχε «ενδείξεις» πως το Ιράν επρόκειτο να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: