Υπό ισχυρή πίεση διαπραγματεύτηκαν οι ασιατικές αγορές, με την Κίνα να ηγείται των απωλειών, λόγω της ανησυχίας για επιπλέον περιορισμούς από τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, το ράλι του ιαπωνικού Nikkei 225 εξαντλήθηκε μετά τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Οι παγκόσμιες αγορές αιφνιδιάστηκαν από την απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε μεγάλες ροές προς το δολάριο, πιέζοντας τα περιουσιακά στοιχεία με γνώμονα τον κίνδυνο εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με το investing.com.
Τριγμοί στις αγορές της Κίνας
Πτώση 0,8% σημείωσαν οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite στην Κίνα. Οι απώλειες στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας και της ηπειρωτικής χώρας παρέσυραν τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σε πτώση 2,2%.
Οι κινεζικές τεχνολογικές μετοχές κλονίστηκαν από τους φόβους για νέες αμερικανικές κυρώσεις, αφού κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου υπέδειξε ότι η SMIC- η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ της χώρας- μπορεί να παραβίασε την αμερικανική εμπορική νομοθεσία κατά την κατασκευή ενός επεξεργαστή για ένα τηλέφωνο-ναυαρχίδα της Huawei.
Η SMIC, επίσημα γνωστή ως Semiconductor Manufacturing International, υποχώρησε πάνω από 5% στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ, με τις απώλειες της εταιρείας κατασκευής τσιπ να διαχέονται σε ευρύτερες μετοχές τεχνολογίας.
Το κλίμα απέναντι στην Κίνα κλονίστηκε επίσης από αναφορές για ένα νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ που θα περιορίζει τις επενδύσεις σε κινεζικές μετοχές από αμερικανικές εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων. Μια τέτοια κίνηση παρουσιάζει δραστική μείωση των ροών ξένων κεφαλαίων προς τη χώρα.
Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με φορείς διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων της ηπειρωτικής χώρας σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η εποπτεία των εταιρειών από το Πεκίνο.
«Παύση» στο ράλι του Nikkei
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 παρέμεινε αμετάβλητος την Παρασκευή, μετά από μία σύντομη άνοδο έως και 1% σε υψηλό ρεκόρ πάνω από τις 41.000 μονάδες.
Ωστόσο, τα κέρδη του Nikkei ήταν βραχύβια, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός του ιαπωνικού δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε ραγδαία τον Φεβρουάριο. Η μέτρηση ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά την ιστορική αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Διαβάστε ακόμη:
- «Χάλακ εναντίον Χάλακ» με φόντο τον έλεγχο της αεροπορικής εταιρίας Air Mediterranean
- «Φτωχός συγγενής» τα καζίνο, με μόλις 5,4% της αγοράς – Στα κινητά και στα tablets το 75% του τζόγου!
- Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι στο κρεβάτι μόνο με τα κοσμήματά της και ένα… σεντόνι
- Αυτές οι ελληνικές παραλίες είναι στις top 25 του κόσμου για το 2024