Πτώση κατέγραψαν τη Δευτέρα οι περισσότερες ασιατικές μετοχές, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το τι θα επιφέρει για την περιοχή μια ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ, ενώ η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων στην Κίνα ελάχιστα συνέβαλε στη βελτίωση της ψυχολογίας.

Οι περιφερειακές αγορές επεξεργάζονται την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, υποστηρίζοντας στη θέση του την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Η Χάρις είναι πλέον πιθανό να κατέβει υποψήφια με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street αρχικά ενισχύθηκαν μετά την απόφαση του Μπάιντεν, περιόρισαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στο ασιατικό εμπόριο.

Κίνα: Η αβεβαιότητα για τον Τραμπ, αντισταθμίζει τη μείωση των επιτοκίων

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν κατά 0,7% ο καθένας τη Δευτέρα, λαμβάνοντας μικρή στήριξη από την απροσδόκητη μείωση του κόστους δανεισμού αναφοράς στη χώρα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα βασικά επιτόκια μονοετούς και πενταετούς δανεισμού,  σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, καθώς επιδιώκει να στηρίξει την ανάπτυξη.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή ελάχιστα βελτίωσε το κλίμα προς τις κινεζικές αγορές, οι οποίες υπέστησαν απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω αυξημένων εικασιών ότι ο Τραμπ θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, ο οποίος προηγούνταν δημοσκοπικά του Μπάιντεν και του Χάρις σύμφωνα με στοιχεία του CBS από την περασμένη εβδομάδα, έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό αρνητική στάση απέναντι στην Κίνα. Η κυβέρνησή του είχε επιβάλει απότομους δασμούς στην Κίνα, πυροδοτώντας έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο στα τέλη της δεκαετίας του 2010.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1,1%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης TOPIX έχασε 0,9%. Ο KOSPI της Νότιας Κορέας διολίσθησε κατά 1,2%, λόγω των ραγδαίων απωλειών στις μεγάλες μετοχές παραγωγής τσιπ.

Ο δείκτης Taiwan Weighted της Ταϊβάν σημείωσε βουτιά 3%, διευρύνοντας τις πρόσφατες απώλειες εν μέσω αβεβαιότητας για το πώς θα αντιμετωπίσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση το νησί και τη σχέση του με την Κίνα.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν ο μόνος που ξεχώρισε στην Ασία, σημειώνοντας άνοδο 0,4%.

Διαβάστε ακόμη: